SAD raspoređuju snage oko Libije

SAD raspoređuju svoje vojne pomorske i vazdušne snage oko Libije, ali nije doneta nikakva odluka o njihovoj upotrebi.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 28.02.2011.

07:40

Default images

Portparol Pentagona pukovnik Dejvid Lapan je rekao da američki planeri rade na raznim opcijama i planovima za nepredviđene situacije.

Prema njegovim rečima, može se reći da se snage prepozicioniraju da bi mogle da omoguće fleksibilnost kada se bude donela odluka.

I dalje smo u tom procesu planiranja i pripremnoj fazi da bi, za slučaj da od nas zatraže da idemo u bilo koju vrstu misije, humanitarnu ili neku drugu, kazao je portparol Pentagona.

Lapan je odbio da iznese detalje o tipovima brodova ili jedinica koje se raspoređuju, i o tome kako američki komandanti nameravaju da ih upotrebe.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton je izjavila ranije danas da je američka administracija spremna da pomogne libijskoj opoziciji u rušenju režima Moamera Gadafija.

Klintonova je rekla da američka administracija nastoji da stupi u kontakt sa opozicijom u Libiji i da je spremna da ponudi pomoć.

"Nastojimo da kontaktiramo sa mnogim Libijcima sa raznih strana, koji nastoje da se organizuju na istoku, dok se revolucija seli ka zapadu", kazala je ona.

Prema njenoj oceni, "sada je suviše rano da se kaže šta će u Libiji od svega toga ispasti", "ali bićemo spremni i pripremljeni da ponudimo svaku vrstu pomoći koja je bilo kome potrebna iz SAD".

"Tek smo na početku onoga što će biti posle Gadafiija. Najpre treba da vidimo kraj njegovog režima bez dodatnog nasilja i krvoprolića, što je veliki izazov pred svima nama", dodala je američka državna sekretarka.

Portparol Bele kuće Džim Karni izjavio je da bi odlazak u izgnanstvo bio jedan od načina na koji bi Gadafi ispunio zahteve iz inostranstva da napusti vlast.

Američki predsednik Barak Obama je u subotu izjavio da je došlo vreme da Gadafi ode, ali nije rekao kako misli da bi to trebalo da učini.

Egzil je za njega svakako jedna od opcija, rekao je Karni na konferenciji za štampu, ali nije želeo da komentariše da li bi SAD pomogle takav korak.

On je, takođe, rekao da su Vašington i njegovi saveznici u kontaktu sa opozicionim grupama u Libiji.

"Aktivno nastojimo da stupimo u kontakt sa onima u Libiji koji rade na tome da se dovede vlada koja poštuje prava i izlazi u susret težnjama libijskog naroda, prerano je za odluku o priznanju jedne ili druge grupe", rekao je Karni.

On je dodao da Vašington ima više načina da kontaktira grupacije u Libiji - kroz diplomatske kanale, preko nevladinih organizacija i poslovnih ljudi.

U međuvremenu, kako javlja britanski Bi-Bi-Si, ministri spoljnih poslova iz zemalja širom sveta okuplja se u Ženevi kako bi razmotrili sve veću humanitarnu krizu u Libiji.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija govore o desetinama hiljada migranata, uglavnom iz Egipta, koji se nalaze kraj libijske granice sa Tunisom, a kojima su potrebni hrana i sklonište.

Podsetimo, u Libiji i dalje traju demonstracije protiv režima Moamera Gadafija. Od prvobitnog demonstriranja na ulicama većih libijskih gradova, situacija se u međuvremenu zaoštrila. Gadafi i snage bezbednosti lojalne njemu, prema vestima iz prethodne nedelje, bombardovali su demonstrante. Protivnici Gadafijevog režima počeli su i sami da se masovno naoružavaju, tako da je, prema poslednjim informacijama, opozicija zauzela grad Zavijah, 50 kilometara udaljen od glavnog grada Tripolija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: