Tadić zahvalio Bugarskoj na podršci

Predsednik Srbije Boris Tadić zahvalio se premijeru Bugarske Bojku Borisovu na podršci koju ta zemlja pruža evrointegracijama Srbije.

Izvor: B92

Petak, 06.08.2010.

07:17

Default images

Tadić se zahvalio predsednike bugarska vlade zbog brze ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i, kako je rekao, iskrene podrške putu Srbije ka EU.

"Bugarska je članica EU, a Srbija namerava to da postane. Zahvalni smo Bugarskoj zbog ratifikacije SSP-a i suštinske i iskrene podrške na našem putu ka EU", naglasio je Tadić u Varni.

Bugarski premijer je za predsednika Srbije rekao da predstavlja "evropsku budućnost Srbije", naglasivši da Bugarska snažno podržava Srbiju na evropskom putu i da su sve stranke u bugarskom parlamentu podržale ratifikaciju SSP-a.

Prilikom susreta u bugarskom letovalištu, Tadić je Borisovu - čija je zemlja članica NATO-a i ima vojnike u sastavu Kfora - preneo veliku zabrinutost zbog odluke Kfora da prepusti obezbeđenje crkava i manastira lokalnoj policiji.

Tadić je ocenio da su srpske crkve i manastiri ugroženi na Kosovu i da bi najbolje rešenje bilo da ih čuvaju vojnici Kfora.

Predsednik Srbije i premijer Bugarske razgovarali su i o privrednim vezama, istakavši značaj saradnje država Balkana.

Tadić je rekao da je bilo reči o energetskim pitanjima, izgradnji putne infrastrukture, kao i saradnji u oblasti turizma. Takođe, tema su bili i potencijali za srpske investicije u bugarsku nuklearku Belen.

“Srbija je snažno krenula u završetak Koridora 10 od Niša do Dimitrovgrada i očekujem da ukupan pravac koridora koji prolazi kroz Srbiju bude završen do početka 2012. godine“, rekao je predsednik Srbije, dodajući da je to značajno i za bugarsku ekonomiju.

Borisov je istakao značaj ekonomske saradnje dve zemlje, rekavši da će Bugarska raditi na dovršetku izgradnje auto-puta Sofija-Niš sa bugarske strane granice.

Borisov je Tadića informisao da je zvanična Sofija potpisala ugovor o gasnom aranžmanu za Južni tok.

Među temama razgovora bila je i zajednička borba protiv organizovanog kriminala.

“Srbija je u poslednje dve godine postigla velike uspehe u borbi protiv organizovanog kriminala, ali mi moramo zajednički da se borimo, jer kriminal danas ne poznaje granice“, naveo je Tadić.

“Bugari i Srbi su dva bratska naroda koja se uzajamno pomažu“, zaključio je premijer Bugarske.

Borisov je boravio u Beogradu krajem aprila i tada je potpisan Sporazum između dve vlade o osnivanju i funkcionisanju zajedničkog kontakt centra za saradnju policije i carine.

Bugarski premijer je tada rekao i da je sa sa srpskim domaćinima u Beogradu dogovorio izgradnju autoputa Sofija - Niš do 1. maja 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: