"Poraz srpske diplomatije"

Ugledni američki analitičari profesor Stiven Majer i profesor Pol Vilijams mišljenje MSP-a prokomentarisali su kao vrlo nepovoljno za Srbiju.

Izvor: B92

Petak, 23.07.2010.

08:33

Default images

Profesori za Glas Amerike ističu da je savetodavno mišljenje poraz srpske diplomatije.

“Prvo, s obzirom da je reč o savedotavnoj odluci, ta odluka će biti prihvaćena ili odbačena na osnovu interesa određene zemlje ili entiteta", rekao je Majer.

"Drugo, mada ta odluka nije afirmativne prirode, već stipulirana u relativno negativnim konotacijama tipa „odluka nije bila nezakonita, nije bila u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ili rezolucijom Ujedinjenih nacija“, ona će svakako omogućiiti Prištini da dobije dalju podršku za svoju nezavisnost", dodaje profesor Majer.

"Treće, ovo je veliki poraz politike srpske vlade, koja je potpuno pogrešno proračunala situaciju. Jedina stvar koju vlada može sada da kaže jeste da je pokušala, da nije uspela, i sada nastavlja dalje", kaže profesor Stiven Majer.

On je zaključio da "četvrto, mada prema sudu pravde, proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ono se svakako kosi sa ustavom Srbije".

"To sve govori da je Beograd pred teškim odlukama“, navodi profesor Stiven Majer.

Pol Vilijams, takođe profesor, kaže da je “Srbija znala da će izgubiti ovaj slučaj".

"Imali su dobre advokate koji su im rekli da je Kosovo postupilo odgovarajuće kada je proglasilo nezavisnost. Ono što će Srbija sada pokušati jeste da napravi zbrku. Reći će da je odluka komplikovana, da nije očigledno u korist Kosova, tako da će Kosovari morati da nastave da odbacuju te tvrdnje i govore da odluka jeste u korist Prištine, a imaće Amerikance i druge saveznike da ih podrže”, objasnio je profesor Pol Vilijams.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: