Jeremić: Isti pogledi Srbije i RS

Ne postoje nikakve razlike između Beograda i Banja Luke u gledanjima na regionalna pitanja, kaže ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Izvor: B92

Utorak, 01.06.2010.

19:50

Default images

Šef diplomatije Srbije sastao se u Banja Luci sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Jeremić je najavio i da će na konferenciji u Sarajevu biti izložen zajednički prioritet Srbije i Republike Srpske - evropska perspektiva zapadnog Balkana.

"Izložićemo prioritete Srbije, a sve što predstavlja prioritet i što je od važnosti za Republiku Srpsku to je automatski i prioritet i važnost Srbije", rekao je Jeremić novinarima, i istakao da nema nikakvih razmimoilaženja u stavovima i nesaglasnosti Beograda i Banja Luke.

Šef srpske diplomatije je ocenio uspešnim razgovore sa Dodikom, navodeći da su tim sastankom obavljene poslednje konsultacije pred sutrašnju važnu konferenciju u Sarajevu o budućnosti zapadnog Balkana, "na kojoj ćemo predstaviti naše gledanje na sva regionalna pitanja i na budućnost zapadnog Balkana".

U Sarajevu, kaže Jeremić, sa kolegama iz EU će se govoriti o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana.

"To je naš strateški prioritet. Želimo da vidimo zaokruživanje granica evropskog kontinenta, želimo da kraj evropskog projekta podrazumeva punu integraciju zapadnog Balkana u EU", rekao je Jeremić, dodajući da je to prioritet Beograda i Banja Luke.

Ocenivši da "nikada nisu bili bolji odnosi u regionu", šef diplomatije Srbije je rekao da bi odgovor EU na takav trud i napor trebalo da bude ubrzanje procesa evropskih integracija za sve zemlje zapadnog Balkana.

Kad je reč o Srbiji, to je početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a za BiH to je ukidanje viznog režima i zatvaranje Kancelarije visokog međunarodnog predstavnika (OHR), kazao je Jeremić.

"Bilo je mnogo spekulacija u javnosti da li dolazi do razmimoilaženja u stavovima između Beograda i Banjaluke i mogu da potvrdim čvrsto i kategorično da to nije istina", rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da ceni podršku RS teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

"U Sarajevu se održava sutra skup kome će prisustvovati, pored ministra spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana i predstavnici UNMIK-a , kao i predstavnici privremenih institucija samouprave iz Prištine", rekao je Jeremić i naveo da je postignut čvrst i precizan dogovor sa španskim organizatorima da prisustvo privremenih kosovskih vlasti bude u skladu s odredbama rezolucije 1244 SB UN.

Jeremić je rekao da je Srbije učinila mnogo sa Španijom, predsedavajućom EU, da konferencija bude organizovana i dodao da će skup biti održan na prihvatljiv način za sve zainteresovane strane.

"Ono što ćemo mi reći u Sarajevu jeste da je za nas značajno što je u proteklih šest meseci u regionu, uprkos ekonomskim teškoćama, došlo do političkog otopljavanja i poboljšanja regionalne saradnje", rekao je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: