EU organizuje samit Balkana u junu

EU priprema održavanje konferencije o Balkanu na visokom nivou, koja će 2. juna biti održana u Sarajevu, a na skup će biti pozvano i Kosovo.

Izvor: B92

Petak, 16.04.2010.

23:40

Default images

Kako je izjavio jedan portparol španskog predsedništva EU, ideja je da se EU i regionalni akteri sastanu na ministarskom nivou, a na skup će biti pozvano i Kosovo, ističe se u Madridu. Kako prenosi austrijska agencija APA, odluka o tome u kom formatu će skup biti održan još nije doneta.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko istakao je danas u Briselu da u Sarajevu postoje velika očekivanja da će na tom sastanku EU najaviti viznu liberalizaciju za građane BiH.

Prema rečima španskog portparola, na tom skupu nisu predviđene konkretne odluke o ukidanju viza za građane BiH.

Vizna liberalizacija je jedan od aspekata povezivanja naroda, koja je bi mogla biti na dnevnom redu, dodao je portparol.

U diplomatskim krugovima u Briselu se ocenjuje da bi "beli šengen" za građane BiH mogao da stupi na snagu tek na jesen.

Migel Anhel Moratinos, španski ministar inostranih poslova, i Džejms Stajnberg, zamenik američkog državnog sekretara, izjavili su tokom nedavne posete Sarajevu da će čelnici EU na skupu u junu u Sarajevu objaviti ukidanje viza za građane BiH.

Izvestilac Evropskog parlamenta Tanja Fajon za viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana rekla je da je vizna liberalizacija moguća u julu, ali da je taj datum iz današnje perspektive previše optimističan.

Ona je rekla da je razlog za moguće odlaganje odluke o liberalizaciji viznog režima u tome što će doći do izvesnih kašnjenja u procedurama za viznu liberalizaciju na strani Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: