Božić po Julijanskom kalendaru

Vernici koji se pridržavaju Julijanskog kalenadara proslavljaju Božić. Mir, zdravlje i porodičnu sreću poželeli su verski i državni zvaničnici Srbije.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 06.01.2010.

17:11

Default images

Proslava Božića počela je u ponoć prvom Božićnom liturgijom u hramu Svetog Save u Beogradu. U manastiru Visoki Dečani služena je božićna liturgija, kojoj su, osim stotinu vernika sa čitavog Kosova i grupe dece iz povratničkog sela Osojane, prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

U Sabornoj crkvi u Beogradu božićnu liturgiju služio je čuvar trona patrijarha, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Božićnoj liturgiji u Sabornoj crkvi prisustvovao je i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Božićna poslanica SPC

Na svim liturgijama čitana je tradicionalna Božićna poslanica Srpske pravoslavne crkve.

Uz čestitanje Božića i želje za pravednost u svetu i mir među ljudima Srpska pravoslavna crkva je u Božićnoj poslanici pozvala vernike da čuvaju svoju veru, jezik i pismo.

Crkva poručuje da se i ovog Božića seća "svih nevoljnika, stradalnika i prognanika i svih onih kojima je učinjena bilo kakva nepravda".
Mitropolit Amfilohije (FoNet)
Srpska pravoslavna crkva pozvala je građane sa Kosova da se vrate i da ostanu da tamo čuvaju svetinje.

U poslanici, koju je pročitao čuvar trona patrijarha, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, poručuje se da je Srbima na Kosovu učinjena nepravda, a da je srpski narod primanjem hrišćanstva i svetosavskim prosvećivanjem ostavio ne samo pečat u istoriji savremene Evrope, već postao i deo njene budućnosti.

“Ne gubimo nikada nadu da će Bog prosvetliti razum onih kojima je danas predao u ruke zemnu moć i vlast nad državama i narodima, da u duhu pravde božije i ljudske preispitaju svoje nepravedne odluke o Kosovu i Metohiji“, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

"Jedino tako će se obnoviti mir i zajedništvo na Balkanu i u Evropi i vratiti ugroženo dostojanstvo pravoslavnom srpskom narodu“, ocenjuje Amfilohije.

Tradicionalno, crkva je podsetila i na stavove prema abortusu, istakavši da život smatra svetim od začeća.

U božićnoj poslanici vrh Srpske pravoslane crkve poručio je Srbima da gde god živeli čuvaju svoju pravoslavnu veru, jezik i pismo.

“Mi Srbi smo drevni hrišćanski narod, jer smo kroz kirilo-metodijevsko krštenje i svetosavsku prosvetu postali deo kulture svecelog hrišćanskog sveta. Mi smo na taj način ostavili neizbrisiv pečat u istoriji i civilizaciji savremene Evrope i sveta, ugradivši sebe, jednom za svagda, u njihovu budućnost“, naveo je Amfilohije.

U poslanici koju potpisuju svi arhijrereji SPC pominje se i smrt partijarha Pavla uz uverenje da se on sa neba moli za crkvu i srpski narod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: