SZO preporučuje vakcinisanje

SZO preporučuje da se vakciniše protiv novog gripa, uz napomenu da su reakcije na tu vakcinu iste ili manje od reakcija na vakcinu protiv sezonskog gripa.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2009.

18:55

Default images

Na pitanje koji procenat stanovništva bi trebalo vakcinisati, u SZO kažu da se preporučuje vakcinacija što većeg broja ljudi, naročito onih koji su izloženi većem riziku od obolevanja, kao i zaposlenih u službama važnim za održavanje sistema.

SZO je saopštio i da države same prema mogućnostima odlučuju koji procenat stanovništva će vakcinisati, kao i da same određuju prioritetne grupe za vakcinaciju.

Među rizičnim grupama u SZO navode trudnice, naročito u drugom i trećem mesecu, i hronične bolesnike - dijabetes, oboljenja srca i pluća.

U saopštenju se dodaje i da su ispitani svi do sada prijavljeni slučajevi neželjenih efekata posle primanja vakcine protiv novog gripa i ističe da je "veoma mali broj ozbiljih nuspojava povezan sa vakcinacijom".

"Lokalne reakcije na vakcinu su crvenilo, otok ili bol na mestu davanja vakcine, povišena temperatura i glavobolja. Prakticno, veoma je mali broj ozbiljnih nuspojava povezan sa vakcinom", naveo je SZO.

Ističe se i da su "svi smrtni ishodi koji su se dogodili kod osoba vakcinisanih protiv H1N1 vrlo pažljivo ispitani i urađene su autopsije, ali nije utvrđena veza između vakcinacije i smrtnog ishoda".

SZO je do sada dobio podatke da je 40 zemalja pocelo vakcinaciju protiv novog gripa i da je vakcinisano oko 80 miliona ljudi.

U saopštenju je navedeno i da SZO prati pandemiju novog gripa u svetu i da je za sada veliki broj slučajeva sa blagim oblikom bolesti, ali da je potvrđeno i više od 6.000 smrtnih slučajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: