Subota, 21.11.2009.

18:31

Milosavljević: Grip tek dolazi

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ocenio je da je najizglednije da će se epidemija u Srbiji najpre postepeno smiriti i kasnije ponovo pojaviti.

Izvor: Ekonomist

Default images

Vakcinacija u velikom broju će smanjiti rizik od smrtnih ishoda i od teških slučajeva bolesti, a delovaće i na očuvanje nacionalne infrastrukture, rekao je ministar Milosavljević u intervjuu za nedeljnik "Ekonomist magazin".

Po Milosavljevićevom mišljenju, ukoliko bi vakcinacijom protiv virusa A H1N1 u Srbiji bilo obuhvaćeno oko dve trećine stanovništva, mogla bi da bude sprečena velika indirektna šteta domaćoj ekonomiji od epidemije koja je ranije procenjena na oko dve milijardi dolara.

"U suprotnom, možemo napraviti i 55 fabrika FIAT u Srbiji, jer ako radnici ne budu zdravi, neće imati ko da proizvodi automobile", istakao je Milosavljević.

Prema poslednjim podacima relativno se smanjuje broj novih slučajeva, a utisku o velikom broju obolelih i relativno velikom broju smrtnih ishoda doprinosi i sistem nadzora.

Naime, u Srbiji registruje svaki slučaj smrti koji je povezan sa virusnom infekcijom, bez obzira da li je zbog hronične bolesti stanje pacijenta i pre toga bilo teško i ozbiljno, rekao je Milosavljević.

Milosavljević je istakao da je po broju obolelih i smrtnih slučajeva, Srbija još uvek na nivou drugih evropskih zemalja.

"Pri tome je stvarni broj obolelih nekoliko desetina do 100 puta veći od registrovanih. Ako je, dakle, registrovano 300 obolelih, to znači da je obolelo najmanje 30.000", smatra ministar zdravlja.

O aktuelnoj polemici da li se vakcinisati ili ne protiv novog virusa gripa, kao i da li uopšte nabavljati vakcine, Milosavljević je rekao da odluke moraju biti zasnovane na dokazima, a ne na ličnom utisku i pojedinačnoj proceni.

"Veći je rizik ako ne vakcinišemo, nego ako vakcinišemo i na tim terazijama mora se preuzeti odgovornost za odluku koja pogađa stotine hiljada ljudi", istakao je Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: