Petak, 20.11.2009.

00:58

Tiodorović:Najmasovnija vakcinacija

Branislav Tiodorović iz Radne grupe za praćenje pandemije kaže da su stopa obolevanja i stopa smrtnosti od H1N1 na nivou sezonskog gripa.

Izvor: B92

Default images

Branislav Tiodorović ponavlja da je zdravstveni sistem Srbije spreman za borbu protv novog gripa i naglašava da nam predstoji najmasovnija vakcinacija do sada koja će se obaviti na više od hiljadu punktova, a tim za vakcinaciju činiće troje ljudi, koji dnevno mogu da vakcinišu oko 80 osoba.

Tiodorović je objasnio i da je paradoks da kažemo da grip jenjava, a imamo povećanje smrtnosti od njega.

"Nažalost, virus je u populaciji našao najosetljivije, one koji imaju druge bolesti koje pogoduju fatalnom završetku, pre svega one sa hroničnim opstruktivnim oboljenjem pluća, sa dijabetom, kardiovaskularnim bolestima. Ovim, dakle, ne želim da umirim javnost, nego želim samo da objasnim da se desilo, nažalost, da na širem području Srbije imamo osobe koje su pre svega hronični bolesnici i oni fatalno završavaju", rekao je Tiodorović.

On smatra da su sve priče koje se ovih dana čuju o vakcinacije nešto što zbunjuje ljude.

"Priče oko vakcinacije stručnjaci treba da vode među sobom, sasvim otvoreno, svako ima pravo na svoj stav i mišljenje, koje se, nadamo se, zasniva na naučnim i stručnim činjenicama. Zbunjivanjem javnosti sa podacima koji su s raznih strana, ne postižemo ništa nego kontraproduktivni efekat", objašnjava Tiodorović.

On navodi primer Norveške u kojoj je na samom početku vakcinacije odziv građana bio slab.

"Na početku vakcinacije, koju su počeli nešto ranije od nas, imali su odziv, u odnosu na planirani broj vakcinisanih, jedva oko 10 odsto. Danas je njihov procenat zahvata prešao preko 60 posto, zahvaljujući , nažalost, tome što su imali iznenadnih smtri u vrlo kratkom roku", kaže Tiodorović.

"Voleo bih da svako ko preporučuje da se ne vakciniše to objavi javno i potpiše se ispod toga", smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: