Fotografije čuvenog muraliste

Posle 52 godine od smrti Dijega Rivere, u javnost su dospeli negativi 37 fotografija sa ovim čuvenim muralistom.

Izvor: B92

Nedelja, 31.05.2009.

11:57

Default images

Naime, za sada nepoznata osoba dala je negative forografija na prodaju aukcijskoj kući "Galerija Luis Es Morton" u Meksiku. Na fotografijama su zabeleženi veoma važni detalji Riverinog života.

Prvi put, javnost može da vidi muralistu Dijega Riveru dok je stvarao svoja dva najvažnija dela: "San nedeljnog popodenva u Alameda parku" i "Čovek, kontrolor univerzuma“.

Takođe, Rivera je uslikan i kako razgovara sa svojim prijateljima - meksičkim slikarom Davidom Alfonsom Sikeirosom i boljševikom Lavom Trockim.

Među fotografijama je i slika njegove treće žene, čuvene meksičke slikarke Fride Kalo. Autor je fotograf koji je poznavao Riveru od 1940-1950 godine, ali nejgovo ime nije objavljeno.

“Ovo su do sada neobjavljene fotografije. Ovo je prvi put da šira javnost dođe do njih, jer su mongo značile čoveku koji ih prodaje. Čvrsto verujem da se ove fotografije neće ponovo izrađivati, i da će i dalje ostati unikati”, kaže Karlos Karbalo iz aukcijske kuće "Galerija Luis S. Morton"

Rivera se proslavio muralima sa socijalnim temama, koje je slikao u javnim zgradam grada Meksika.

Njegovi murali izvršili su veliki uticaj na muralistički pokret u Meksiku i uopšte u Latinskoj Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: