Oštre kritike Dodikovog poteza

Poziv Milorada Dodika da vojnici srpske nacionalnosti iz BiH ne idu na vežbe NATO-a u Gruziju izazvao je oštre osude političara i međunarodnih institucija.

Izvor: B92

Subota, 09.05.2009.

11:37

Default images

Poziv koji je premijer Republike Srpske Milorad Dodik uputio pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti da odbiju učešće u vežbama NATO-a u Gruziji, izazvao je neobično oštre osude međunarodnih krugova u BiH.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu i Kancelarija visokog predstavnika upozorile su da bi se Dodikov poziv mogao smatrati krivičnim delom.

Bosna i Hercegovina je članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir i to je odluka koju su podržali predstavnici sva tri konstitutivna naroda, poručeno je u neobično oštroj izjavi iz Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Izjave premijera Dodika neće imati nikakvo pravno dejstvo nad Oružanim snagama, jer on nije u njihovom lancu komande i kontrole, naglasio je portparol OHR-a Oleg Milišić, ocjenjujući da je Dodikov poziv uplitanje u isključive nadležnosti na nivou države.

Oštro upozorenje uputila je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Poziv premijera Dodika vojnicima da odbiju učešće na manevrima u Gruziji predstavlja, kako je rečeno, direktno i neprihvatljivo osporavanje institucije koja je od ključnog značaja za evroatlanske aspiracije BiH.

Potpuno je pogrešna tvrdnja Dodika da je odluka o učešću bosanskih vojnika u vežbi politička, jer je odluku o tome još pre gorinu dana donelo državno Predsedništvo.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda Željko Komšić zatražio je od OHR-a da kazni ovakvo Dodikovo ponašanje.

Premijer Republike Srpske, poručio je da ga Komšićev zahtev ne iznenađuje i da je to, kako kaže, periferna stvar u ovoj priči.

Osude Dodikovog postupka, ali s drugih pozicija, uputili su i pojedini opozicioni lideri u Republici Srpskoj, koji svi odreda smatraju da treba sprečiti odlazak vojnika na same granice Rusije.

Prema njihovim rečima, Dodikov istup je samo još jedan čin obmanjivanja javnosti.

Da je hteo sprečiti učešće vojnika u Gruziji, Dodik je to mogao da uradi preko svojih najbližih saradnika – predsedavajućeg Veća ministara Nikole Špirića i predsedavajućeg državnog Predsedništva Nebojše Radmanovića, koji je učestvovao u donošenju odluke o odlasku vojnika u Gruziju, navedeno je u istupima iz opozicionih krugova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: