Utorak, 23.09.2008.

08:55

Egipat: Nepoznata sudbina otetih

Još uvek se ne zna sudbina 19 turista koji su oteti u Egiptu, u blizini granice sa Sudanom i Libijom.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Ministar spoljnih poslova Egipta Ahmed Abul Gejt, rekao je sinoć novinarima da su oteti turisti oslobođeni i da se nalaze na bezbednom. Međutim, Vlada Egipta kasnije je saopštila da je ministar govorio na osnovu nepotvrđenih izveštaja i da su pregovori sa otmičarima u toku.

Grupa od 19 turista, među kojima je bilo po petoro Nemaca i Italijana, Rumun, kao i osmoro Egipćana, kidnapovana je u blizini granice sa Sudanom i Libijom, 900 kilometara jugozapadno od Kaira. Egipatski ministar spoljnih poslova Ahmed Abul Gejt, prvobitno je izjavio da su turisti pušteni i da niko od njih nije povređen.

"Oni su pušteni. Svi su na sigurnom i bezbedni. Kidnapovala ih je grupa gangstera u okolini libijsko-sudanske granice sa Egiptom. To je 1.600 kilometara zapadno od reke Nil", rekao je Gejt.

Međutim, ovu njegovu izjavu kasnije je demantovala Vlada rekavši da se sa otmičarima i dalje pregovara, kao i da čine sve kako bi oslobodili taoce. Nemačka je saopštila da je grupa oteta u petak.

U deo Egipta gde se desila otmica ne odlazi veliki broj turista, s obzirom da se do njega putuje sedam dana kroz pustinju, a za odlazak je potrebna dozvola vojske kao i da sa grupom putuje barem jedan član obezbeđenja.

Turistički vodič koji radi u ovoj oblasti rekao je novinarima da je od kolega čuo da su otmičari bili članovi plemena, verovatno iz Čada, obzirom da je deo pustinje u kom se desila otmica raskršće za afrička plemena koja žive na teritoriji ove države.

Egipatska Vlada saopštila je da veruje da su otmičari taoce odveli u Sudan, kao i da sa sudanskom Vladom sarađuju na njihovom oslobađanju.

Sudan: Poznato gde se nalaze otmičari

Zvaničnici znaju gde se nalaze otmičari koji su u egipatskoj pustinji oteli 19 ljudi, ali ne planiraju bilo kakvu operaciju oslobađanja koja bi mogla da ugrozi zarobljenike, rekao je danas zvaničnik sudanskog Ministarstva spoljnih poslova Mutrif Sidig.

"Odredili smo lokaciju na kojoj se otmičari nalaze...to je ničija zemlja između granica Sudana, Libije i Egipta," saopštio je Sidig, podsekretar sudanskog Ministarstva spoljnih poslova, naglasivši da vlada neće pokretati operaciju koja bi ugrozila taoce.

"Pojačali smo operacije u toj oblasti. Imamo direktivu da nadgledamo i garantujemo bezbednost talaca. Sudan preuzima svoju odgovornost," dodao je Sidig.

Agencija MENA navela je reči Alija Jusufa iz sudanskog Ministrastva spoljnih poslova, da se taoci nalaze oko 25 kilometara od egipatske granice, na severozapadu Sudana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: