DS punopravni član Internacionale

DS je na kongresu Socijalističke internacionale u Atini i formalno postala punopravni član te svetske asocijacije, izjavio je funkcioner DS-a Miloš Jevtić.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 04.07.2008.

01:01

Default images

Demokratska stranka je punopravna članica praktično postala još 2005, kada je etički komitet Socijalističke internacionale doneo takvu odluku, ali je bilo potrebno da na kongresu te asocijacije preporuka bude usvojena aklamacijom.

"Mi smo, u međuvremenu, za ove tri godine funkcionisali kao punopravni član 'de fakto', a najbolje u prilog tome govori i činjenica da je Demokratska stranka u međuvremenu aplicirala za članstvo u Partiji evropskih socijalista, a da je formalni uslov za aplikaciju zapravo punopravno članstvo u Internacionali", objasnio je Jevtić.

Jedina suštinska razlika nakon kongresa Socijalističke internacionale u Atini je to što će DS sada imati pravo da delegira svoje članove u određene forume, komitete i tela Internacionale.

Prema njegovim rečima, preporuku Etičkog komiteta Socijalističke internacionale za punopravno članstvo je 2005. dobila i Socijaldemokratska partija Nebojše Čovića, ali ona u Atini nije predložena za punopravno članstvo.

Uz DS, u punopravno članstvo Socijalističke internacionale je na kongresu, koji je početkom ove sedmice održan u Atini, primljen i Savez nezavisnih socijaldemokrata premijera Republike Srpske Milorada Dodika.

"SPS za SI mora promeniti politiku"

SPS bi samo promenom svoje politike mogla da postane članica Socijalističke internacionale, kaže Borut Pahor, lider najveće slovenačke levičarske stranke.

Borut Pahor, lider slovenačke stranke Socijalnih demokrata i član predsedništva evropskih Socijaldemokrata, rekao je, komentarišući pismo predsednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije koji je pozvao "sestrinske partije" u regionu da spreče ulazak SPS u Socijalističku internacionalu, da se zapravo radi o "pitanju jedne veoma realne situacije".

"Koliko razumem, interes evropskih socijalnih demokrata je bio da predsednik Tadić sastavi vladu koja bi bila evropski usmerena, kao i da dobije partnere koji bi mu omogućili da sprovede one reforme koje očekuje i priželjkuje Evropsku uniju", rekao je Pahor.

On je dodao da se "na kraju ispostavilo da bi to mogla biti SPS, koja je do sada imala zatvorena vrata u evropsku socijaldemokratiju".

"Ni mi nismo, sve ovo vreme, bili među onima koji bi podržavali da bude primljena zbog mnogih stavova koje je ta partija imala prema pitanjima u kojima se mi sa njima nismo slagali", kaže on.

"Za nas je veoma značajno da Tadić sastavi koaliciju, što bi značilo da se menja i SPS, jer bez te promene ona ne može da bude ozbiljan partner u koaliciji", rekao je on.

"Ukoliko te promene budu donele željene ciljeve, čini mi se da ta stranka može da se nađe ne samo u Socijalističkoj internacionali, već da jednog dana bude i posmatrač u evropskim Socijaldemokratama, čiji sam ja član predsedništva, a kada i Srbija jednom postane članica Evropske unije", rekao je Pahor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: