Češka: Spreman sporazum o štitu

Sporazum o izgradnji američkog antiraketnog štita u Češkoj gotovo spreman za potpisivanje, kaže češki premijer Mirek Topolanek.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

15:10

Default images

SAD želi da u Češkoj sagradi radarsku stanicu, a u Poljskoj da razmesti deset presretača raketa pod izgovorom o mogućem napadu "otpadničkih država" kao što je Irana na SAD i Evropu, čemu se protivi Rusija, jer smatra da bi to bila opasnost po njenu bezbednost.

Topolanek je kazao da će odluka Češke o antiraketnom štitu biti saopštena na samitu NATO u Bukureštu od 2. do 4. aprila, a potpisana za nekoliko nedelja, možda 5. maja na bezbednosnoj konferenciji u Pragu, preneo je Rojters.

On je rekao da pregovori o drugom sporazumu ovog projekta, koji podrazumeva regulisanje statusa američkih vojnika koji će biti zaposleni u radarskoj stanici, još nisu završeni.

Česi će na samitu NATO zatražiti deklaraciju da Alijansa podrži ovaj projekat, dok se češka vlada nada da će taj projekat dobiti podršku parlamenta.

S druge strane, češke opozicione partije se protive projektu.

Američki predsednik Džordž Buš, koji će se ove nedelje sastati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom na samitu NATO kao i u mestu Soči, na Crnom moru, tražiće zajedničko rešenje po pitanju antiraketnog štita, što bi moglo da podrazumeva i omogućavanje Rusima da nadgledaju ceo sistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: