SAD: Ko je bio Hitler?

Američki srednjoškolci nisu preterano zainteresovani za istoriju i književnost, pokazuje istraživanje američkog instituta iz Vašingtona.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2008.

18:22

Default images

Rezultati istraživanja pokazuju da gotovo jedna četvrtina anketiranih srednjoškolaca ne zna ko je bio Adolf Hitler, dok deset odsto njih misli da je bio proizvođač oružja. Čak 20 odsto ispitanika ne zna protiv koga su se borile SAD tokom Drugog svetskog rata, a više od 26 odsto je na pitanje kada je Kristofer Kolombo otkrio Ameriku odgovorilo da se to desilo 1750.

Autori istraživanja navode da je za čuđenje da je dva odsto anketiranih reklo kako je Kolombo prešao Antlantik nakon 1950. godine.

Kada je reč o literaturi, stvari stoje još gore, tvrde u Američkom enterprajz institutu u čijem istraživanju je učestvovalo 1.200 srednjoškolaca starih 17 godina.

Čak polovina ispitanih srednjoškolaca ne zna za roman Džordža Orvela "1984", a svaki četvrti među njima ne vidi vezu između "Čiča Tomine kolibe" i borbe protiv robovlasništva.

Istovremeno, čak 90 odsto anketiranih zna, međutim, šta se desilo u Perl Harburu i ko je održao govor "Imam san".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: