"Đubretarska kriza" u Italiji

Italijanska vojska pritekla juče u pomoć Napulju i počela da odvozi smeće, koje se nagomilalo u poslednjih petnaest dana.

Izvor: B92

Utorak, 08.01.2008.

10:24

Default images

Prema saopštenju ministarstva odbrane, vojska je dobila zadatak da prvenstveno očisti prilaze školama, kako bi nastava mogla nesmetano da počne posle božićnog raspusta koji se juče završio. Brda smeća zagušuju ulice Napulja od 21. decembra, kada su đubretari prestali da ga odvoze zbog nedostatka prostora na postojećim deponijama.

Kriza je nastala i zbog toga što ogromna peć za spaljivanje đubreta, koja je trebalo da počne sa radom krajem 2007, i dalje nije gotova.

Radovi na reaktiviranju deponije u Pjanuri, koja je godinama bila zatvorena, izazvali su žestoke proteste stanovnika tog napuljskog predgrađa, koji već nekoliko dana blokiraju prilaz deponiji, a došlo je i do sukoba sa policijom.

Održane su i demonstracije ispred gradske skupštine, na kojima je traženo da se odustane od ponovnog otvaranja deponije i što hitnije donošenje ozbiljnih mera za reciklažu i spaljivanje smeća.

Italijanski ministar za zaštitu okoline Antonio Pekoraro Skanio optužio je "ekomafiju" za trenutno stanje u gradu.

Deo problema leži u tome što je organizovani kriminal od ilegalnog odnošenja smeća napravio posao koji je samo 2006. godine vredeo 5,8 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: