Nikolić: Kakve koristi od EU

Tomislav Nikolić za potpunu blokadu Kosova u slučaju proglašenja nezavisnosti i "minimalne odnose" sa državama koje taj čin priznaju

Izvor: B92

Nedelja, 16.12.2007.

11:59

Default images

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je izjavio da sukob unutar koalicije oko raspisivanja predsedničkih izbora može da dovede do krize vlade i prevremenog glasanja za novi sastav parlamenta.

"Ukoliko Vojislav Koštunica iskreno misli da je predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić prekršio Ustav, onda bi trebalo da zatraži da on bude smenjen. To mesto bi, u tom slučaju, ostalo upražnjeno i imali bismo vanredne parlamentarne izbore", rekao je Nikolić u intervjuu novosadskom Dnevniku.

Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo da postane država u kojoj se premijer i predsednik neće svađati i koja će sarađivati s prijateljima kao što su Rusija, Kina, Indija i latinoameričke države.

"Srbija ne sme da prekine odnose ni sa Evropskom unijom, izuzev ukoliko Brisel prizna nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je drugi čovek SRS i zapitao se kakve je koristi do sada imala Srbija od pojedinih sporazuma koje je potpisala sa EU.

Nikolić kaže da Srbija ne bi trebalo da vojno interveniše na Kosovu, jer su tamo snage NATO pakta pod zastavom Ujedinjenih nacija.

"Ali, ako se NATO skloni i odbije da zaštititi nealbance koji bi bili izloženi divljanju Albanaca, Srbija bi morala da reaguje", rekao je predsednički kandidat radikala.

"Mi, najpre, moramo odmah posle 19. decembra i sednice Saveta bezbednost UN da održimo zasedanje Narodne skupštine Srbije posvećeno Kosmetu. Tada ću zvanično zatražiti da u predlog rezolucije parlamenta uđe stav da Srbija mora svesti na minimum protokolarne diplomatske odnose sa svim državama koje priznaju nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: