EU se (i dalje) nada u Srbiju

Evropska unija i komesar Oli Ren se nadaju da će vlasti Srbije predočiti neke pozitivne znake o saradnji s Hagom.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2006.

09:59

Default images

Jedan neimenovan zvaničnik Evropske unije izjavio je Beti da se EU i Ren nadaju da će vlasti Srbije u ponedeljak u Beogradu haškoj tužiteljki Karli del Ponte predočiti neke pozitivne znake o napretku u saradnji s Haškim sudom, a da bi izostanak tih znakova bio vrlo loš i da bi značio da ne može doći do željenog poboljšanja u odnosima EU i Srbije.

Prethodno je evropski komesar za proširenje Oli Ren ocenio, posle sastanka s Karlom del Ponte u Helsinkiju, da nema osnova za nastavak pregovora s Beogradom jer Srbija nije napravila pomak u potrazi za Ratkom Mladićem.

Karla del Ponte je od EU tražila da ne popušta Beogradu, a sugerisala je i da se u Srbiji ne krije samo Mladić, već i Radovan Karadžić.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom Rasim Ljajić ocenio je da je stav Olija Rena samo nastavak pritiska na Srbiju.

"Problem je u tome što postoji veliko nepoverenje između međunarodne zajednice i Beograda, u velikom delu međunarodne zajednice postoji uverenje da će Srbija izvršiti obaveze samo ako je pod stalnim pritiskom i to govori i Karla del Ponte. Otuda i toliko 'tovarenje' obaveza, koje mi objektivno ne možemo da ispunimo, poput one oko Karadžića", kaže Ljajić.

On ocenjuje i da će pritisak međunarodne zajednice biti nastavljen sve dok Srbija u potpunosti ne ispuni obaveze prema Tribunalu.

Koštunica: Završetak saradnje interes Srbije

Iako je pitanje izručenja građana Srbije Haškom tribunaloM izostalo iz novog ustava, Koštunica je ponovio da je u interesu Srbije da privede što pre kraju saradnju sa Hagom.

On je rekao da će Karlu del Ponte koordinatori akcionog plana Rasim Ljajić i tužilac Vladimir Vukčević u ponedeljak obavestiti o detaljima šta je sve učinjeno na hapšenju Ratka Mladića i ostalih optuženika.

Koštunica je izjavio da bi, s obzirom na stepen ostvarene saradnje Beograda sa Haškim tribunalom, najcelishodnije i najbolje bilo nastaviti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU.

"Nebrojeno puta sam rekao da je interesu Srbije da se saradnja sa Haškim tribunalom privede kraju. Ovome bih dodao samo još jednu stvar: da nijedna vlada do sada, kada se sabere učinak saradnje sa Haškim tribunalom, nije učinila koliko je učinila sadašnja Vlada Srbije", rekao je Koštunica na konferencija za novinare.

Stojković: Karadžić nije u Srbiji

Ministar pravde Zoran Stojković je izjavio da nije tačna tvrdnja glavnog tužioca Tribunala u Hagu Karle del Ponte da je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić u Srbiji: "Ubeđen sam da Karadžić sigurno nije u Srbiji".

Stojković je izjavu Karle del Ponte da su haški optuženici Karadžić i Ratko Mladić u Srbiji protumačio kao uporni vid pritiska na Srbiju: "Mi moramo da nađemo Mladića. U teškoj smo situaciji, jer oni kažu - ili ga nađite ili dokažite da nije tu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: