Pratili helikopter Republike Srpske; "Imamo pravo" VIDEO

Iz EUFOR-a u BiH saopštili su danas da imaju mandat da prate sve aktivnosti i lokacije na celoj teritoriji BiH, da bi obezbedili bezbedno i zaštićeno okruženje.

Izvor: B92

Petak, 22.10.2021.

19:32

Pratili helikopter Republike Srpske;
Shutterstock/aarrows

"Nema razlike da li je vežba bila u RS, ili negde drugde u BiH", naveli su iz EUFOR-a povodom nadgledanja taktičke vežbe MUP Republike Srpske na Jahorini.

Istakli su da su imali svoje posmatrače na terenu, ali da su ocenili da to nije dovoljno, pa su angažovali i avion EUFOR-a.

"Smatralo se da je ovo nedovoljno da se vidi puni obim vežbe, pa je avijacija EUFOR-a takođe imala zadatak da prati vežbu", navedeno je u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je da je bilo nepotrebno to što je EUFOR nadgledao vežbu iz vazduha, ističići da zbog EUFOR-ovog aviona nije mogao da poleti drugi helikopter MUP-a RS.

Iz EUFOR-a su, međutim, demantovali te navode.

"Vazdušni prostor u zonama vežbi RS je klase 'G', što je nekontrolisani vazdušni prostor. Stoga prisustvo EUFOR-ovih aviona nije sprečilo drugi helikopter RS-a da poleti i primeni pravilo "see and avoid" (kad uočiš izbegavaš)", naglašeno je iz EUFOR-a.

Dodali su da vežba MUP RS nije snimana, već samo praćena, što "nije pogrešno jer, EUFOR ima potpunu i neometanu slobodu kretanja kopnom, vazduhom i vodom širom BiH".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: