Građani Srbije su za vraćanje vojnog roka, i to većinom žene. A vi?

Polovina građana nije za to da Srbija bude član bilo kog vojnog saveza, pokazalo je istraživanje Centra za geostrateška istraživanja i terorizam.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.09.2021.

12:34

Građani Srbije su za vraćanje vojnog roka, i to većinom žene. A vi?
Foto: Shutterstok/Stefan Ugljevarevic

U istraživanju je učestvovalo dve trećine muškaraca i jedna trećina žena, a najviše njih bilo je staro od 18 do 25 godina.

Jednako je važna i obrazovna struktura, koja pokazuje da su 602 ispitanika, odnosno 60,02%, u procesu ili su završila neku od visokoškolskih ustanova, a
posle njih najveći procentualni udeo zauzimaju ispitanici sa srednjoškolskim obrazovanjem (38,48%).

Prema dobijenim rezultatima, vojni rok nije služilo 77,16% ispitanika, a njegovo ponovno uvođenje bilo bi podržano od 64,90% građana.

Zanimljivo je da ovaj predlog podržava gotovo tri četvrtine žena, odnosno 72,30%.

Takođe, 82,97% ispitanika koji su već služili vojni rok podržava ovu ideju, a posebno je interesanta činjenica da, iako 92,43% ispitanika mlađih od 25 godina nije
služilo vojni rok, njih čak 73,75% smatra da bi usvajanje ove inicijative bilo od posebnog značaja.

Na tragu pitanja o ulaganjima u rodove, građani u više od polovine slučajeva (51,05%) podržavaju i trend povećanih izdvajanja za naoružanje. To potvrđuje i činjenica da čak dve trećine ispitanika, odnosno 66,40% podržava koncept militarizacije.

Prvenstveno, građani u 61,81% slučajeva veruju da je neophodno povećati brojno stanje mirnodopske vojske.

Takođe, podržavaju i povećanje broja vojnika u rezervnom sastavu (67,30%).

Istraživanje je ukazalo i na nedovoljnu informisanost i nerazlikovanje koncepta aktivne i pasivne rezerve. To potvrđuje i podatak da se 44,87% ispitanika izjasnilo da nije upoznato sa postojanjem aktivnog i pasivnog rezervnog sastava.

Kada je reč o aktivnoj rezervi, 53,34% učesnika smatra da je neophodno unaprediti ovo polje, dok 38,09% njih uopšte nije upućeno u aktuelni koncept.

Polovina ispitanika (50,44%) ne smatra da bi Republika Srbija trebalo da bude članica bilo koje vojne alijanse. U skladu sa tim, 39,78% građana veruje da politika vojne neutralnosti ima pozitivan uticaj na proces modernizacije.

Sa druge strane, u slučaju priključivanja nekom vojnom savezu, 48,35% građana veruje da bi se to pozitivno odrazilo na dalji proces modernizacije naoružanja
i vojne opreme, kao i da bi imalo pozitivan uticaj na bezbednost građana (33,90%).

Kada se osvrnemo na rezultate dobijene tokom ispitivanja javnog mnjenja, u potpunosti je jasno da građani Republike Srbije nisu u dovoljnoj meri informisani o dešavanjima u Vojsci Srbije.

Značajno je naglasiti da među građanima ipak postoji bazični konsenzus po pitanju podrške procesu modernizacije naoružanja i vojne opreme, ali i po pitanju ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: