Severna Makedonija zvanično postala 30. članica NATO

Severna Makedonija zvanično je danas postala 30. članica NATO-a pošto je instrument o njenom članstvu u Alijansi deponovan u američkom Stejt departmentu.

Izvor: B92

Petak, 27.03.2020.

20:13

Severna Makedonija zvanično postala 30. članica NATO
Ilustracija: Depositphotos/mbangemann

Članice NATO potpisale su protokol o prijemu Severne Makedonije u februaru 2019. godine, nakon čega su parlamenti svih 29 zemalja ratifikovali odluku o njenom članstvu.

"Severna Makedonija je sada deo porodice NATO, porodice od 30 država i skoro milijardu ljudi. Porodica zasnovana na sigurnosti da smo bez obzira na izazove, jači i bezbedniji zajedno", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u saopštenju.

Zastava Severne Makedonije biće podignuta uz zastave ostalih 29 članica NATO u sedištu Alijanse u Briselu i još dve komande u ponedeljak 30. marta, prenosi AP.

S obzirom na epidemiju koronavirusa u svetu, makedonski predsednik Stevo Pendarovski rekao je da zemlja ne može da obeleži taj događaj kako treba.

"Ali ovo je istorijski uspeh koji posle tri decenije nezavisnosti konačno potvrđuje makedonsku bezbednost i garantuje budućnost", rekao je on.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da prijem Severne Makedonije takođe potvrđuje drugim aspirantima da su "vrata NATO otvorena za one zemlje koje žele i mogu da naprave neophdone reforme i ispune visoke standarde NATO i prihvate odgovornost kao i dobrobiti članstva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: