Iranski general odgovoran za obaranje aviona: Poželeo sam da sam mrtav

Zapovednik Iranske revolucionarne garde general Amir Ali Hadjizade izjavio je da njegova jedinica prihvata "potpunu odgovornost" za obaranje putničkog aviona.

Izvor: B92

Subota, 11.01.2020.

11:53

Iranski general odgovoran za obaranje aviona: Poželeo sam da sam mrtav
EPA/MEGHDAD MADADI

U svom obraćanju na državnoj televiziji, Hadjizade je rekao da je, kada je saznao za obaranje aviona, u kojem je poginulo svih 176 putnika, "poželeo da je mrtav".

Iranske oružane snage navele su da su zamenile avion za neprijateljsku metu u trenutku napada iranskih balističkih raketa na dve vojne baze u Iraku, u kojima su stacionirane američke trupe.

U svom obraćanju na državnoj televiziji, Hadjizade, šef vazduhoplovne divizije rekao je i da je avion oboren raketom kratkog dometa, a navodi i da su mislili da je umesto aviona u pitanju neprijateljska krstareća raketa pošto se letelica okrenula ka "osetljivom vojnom centru" Revolucionarne garde.

Taj napad je bio odmazda zbog ubistva iranskog vrhovnog generala Kasima Sulejmanija koji je poginuo u američkom vazdušnom napadu u Bagdadu.

Crne kutije ukrajinskog putničkog aviona, koji je oborila iranska vojska kod Teherana, biće poslate u Francusku na dekodiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: