Subota, 22.12.2018.

18:22

Novi protest u Beogradu – "1 od 5 miliona" FOTO/VIDEO

Protest protiv nasilja "Jedan od pet miliona" završen je na beogradskom Trgu Slavija, održan je bez incidenata a sledeći je zakazan za subotu, 29. decembar.

Izvor: B92, Beta

Novi protest u Beogradu –
Foto: B92

Organizatori su preko razglasa rekli da je na protestu bilo između 35.000 i 40.000 ljudi.

Protest je počeo minutom ćutanja kojim je odata pošta poginulima u sudaru putničkog autobusa i voza, u petak ujutru kod Niša.

Današnji skup je treći protest u centru Beograda protiv nasilja, čiji je povod za organizovanje napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u Kruševcu.

Prvo okupljanje organizovano 8. decembra nazvano je "Stop krvavim košuljama", a drugo, 15. decembra "Hajde da se prebrojimo", zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće uvažiti zahteve demonstranata i ako ih bude pet miliona.
Foto: B92
Protest je počeo minutom ćutanja za poginule na neobeleženom pružnom prelazu kod Niša.

Na protestnom skupu koji je počeo u 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta, govorili su glumac Branislav Trifunović, karikaturista Dušan Petričić i novinar portala Žig info Milan Jovanović.

Trifunović se "obratio" i predsedniku Aleksandru Vučiću porukom da na protestu ima mnogo ljudi i da će ih biti još više.

"Prebrojavali su nas oni koji kupuju diplome, našim parama kupuju novogodišnje ukrase, televizije. . . ", rekao je Trifunović i pozvao predsednika da "sluša narod koji ima šta da mu kaže".

Na izbore, kaže, neće izlaziti. On je pročitao i pismo podrške akademika Ljubomira Simovića.

Petričić je rekao da je vladajuća stranka "ubila" obrazovanje, pravosuđe, zdravstvo, kulutru, umetnost i parlament.
Foto: B92
Jovanović je rekao da ne pripada nijednoj stranci, ali je odlučio da protestuje, jer je "običan građanin, koji vidi šta ne valja u zajedničkoj kući".

On je, kaže, umalo stradao zato što je javno ukazao na kriminal i koruciju u opštini u kojoj živi. Učesnici su se potom uputili u protestnu šetnju trasom od Filozofskog fakulteta, pa kroz Vasinu, Makedonsku i Svetogorsku, Takovsku, potom do zgrade RTS, a zatim do Vlade Srbije i do Slavije.

Među okupljenima su bili i predsednik i potpredsednica Narodne stranke Vuk Jeremić sa suprugom Natašom, i Sanda Rašković-Ivić.

Pojedini učesnici nose zastave u duginim bojama, kao i transparent "Dok svi nisu slobodni, niko nije slobodan".
Foto: B92
To je treći protest protiv nasilja koji se održava u Beogradu, povod je napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista te stranke koji se dogodio 23. novembra u Kruševcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: