Tadić sa političarima i privrednicima

Izvor: B92

Nedelja, 18.07.2004.

12:13

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić nastavlja razgovore sa političkim i privrednim predstavnicima SAD.

U okviru radne posete SAD, predsednik Srbije Boris Tadić u nedelju u Čikagu razgovara sa predsednikom kompanije "Motorola" Majkom Zafirovskim, i nastavlja susrete sa predstavnicima srpske dijaspore. Kako javlja dopisnik B92 iz Vašingona Helena Đorđević, Tadić se u subotu sastao sa gradonačelnikom Čikaga Ričardom Dejlijem i guvernerom Ilinoja Rodom Blagojevičem, čiji je otac poreklom iz Šumadije, sa kojima je razgovarao o ekonomskoj i političkoj saradnji. Tadić je sa Blagojevićem razgovarao o mogućnosti otvaranje privredne komore Ilinoisa u Srbiji, što bi bilo od velikog značaja za saradnju sa dijasporom.

U sastanku sa gradonačelnikom Čikaga Ričardom Dejlijem, koji je, kako prenosi Glas Amerike, pohvalio njegovu lidersku poziciju i obećao izvesnu pomoć Srbiji. Posle razgovora, Tadić je izjavio da je jedan od najvažnijih ciljeva njegove posete objedinjavanje aktivnosti dijaspore u smislu privlačenja investicija u Srbiju. "Mi smo tokom boravka u Aspenu razgovarali sa predstavnicima mnogih kompanija. Razgovarali smo i sa ‘Gud Jirom’ o mogućnosti ulaganja u privatizaciju pojedinih kompanija koja se bave gumarskom proizvodnjom, razgovarali smo i sa predstavnikom firme "Fleksotronik", koja je veliki proizvođač čipova, govorili smo i sa predstavnicima farmaceutskih kuća. Ono što je bitno je da je reč o komapnijama koje imaju veći godišnji obrt od čitave naše zemlje, možda čak i od svih balkanskih zemalja zajedno. Sve razgovori su pokrenuti", rekao je Tadić.

Boris Tadić je ponovio da je njegov cilj otvaranje što više radnih mesta i postizanje što veće stabilnosti, te da je to poruka koju želi da pošalje u svet.

Predsednik Srbije u nedelju ima sastanke sa upravom kompanije "Motorola", a nastaviće susrete i sa predstavnicima srpske dijaspore, i posetiti manastir Svetog Save u Libercviru. U nedelju uveče Tadić stiže u Vašington, gde će u ponedeljak i utorak imati kontakte sa najvišim zvaničnicima američke administracije, Kongresa i predstavnicima poslovnih krugova. Za utorak su zakazani udarni susreti sa potpredsednikom SAD Dikom Čejnijem, državnim sekretarom Kolinom Pauelom i ministrom odbrane Donaldom Ramsveldom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: