Posle veronauke, u školama "održivi razvoj", "geopolitika"

Novi nastavni plan za gimnazije predviđa uvođenje novih izbornih programa pored građanskog i veronauke među kojima su održivi razvoj, primenjene nauke i mediji.

Izvor: B92

Petak, 17.11.2017.

11:41

Posle veronauke, u školama
Foto: Thinkstock

Radna grupa Ministarstva prosvete je u novom planu predvidela i vežbe iz pojedinih obaveznih predmeta - strani jezik, biologija, hemija.

Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja će na osnovu njega izraditi nastavne programe za prvi razred gimnazije sva tri smera - opšti, društveno-jezički i prirodno-matematički smer.

Redefinisani nastavni plan uvodi vežbe kod jednog broja obaveznih nastavnih predmeta - strani jezik, biologija, hemija i nove izborne programe, pored postojećih građansko vaspitanje ili verska nastava i drugi strani jezik.

Novi izborni programi su: Jezik, mediji i kultura; Pojedinac, grupa i društvo; Zdravlje i sport; Obrazovanje za održivi razvoj; Umetnost i dizajn; Primenjene nauke (u trećem i četvrtom razredu ovaj predmet se deli na nauke koje usmeravaju učenike ka medicinskim naukama i nauke koje usmeravaju ka tehničkim naukama).

Zatim, Umetnost i dizajn; Osnovi geopolitike; Ekonomija i biznis; Religije i civilizacije; Metodologija naučnog istraživanja; Savremene tehnologije.

Redefinisani nastavni programi zasnovani su na ishodima učenja. Novine imaju za cilj povećanje kvaliteta, relevantnosti i efikasnosti opšteg srednjeg obrazovanja, povećanje obuhvata učenika opštim srednjim obrazovanjem i vaspitanjem, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Radna grupa je imala zadatak da u skladu sa pravcima iz Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine i akcijama iz Akcionog plana pripremi smernice razvoja opšteg srednjeg obrazovanja.

Principi za izradu smernica bili su: postupnost u uvođenju novina, postupna priprema škola, nastavnika i učenika za novine koje su usmerene na ostvarivanje dug oročnih ciljeva obrazovanja definisanih u Strategiji (kvalitet, obuhvat, relevantnost, efikasnost).

Zatim, izbornost, veća ponuda izbornih programa u cilju bolje pripreme učenika za nastavak školovanja, izbor zanimanja, ali i većeg zadovoljstva učenika obrazovanjem i interdisciplinarnost, razvijanje funkcionalnog znanja i kompetencija učenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: