Kimov "hvasong-14" može do Njujorka, Španije, Australije?

Severna Koreja godinama razvija svoj nuklearni arsenal, ali tenzije između te zemlje i SAD nikada nisu bile na nivou na kojem su danas.

Izvor: B92

Petak, 11.08.2017.

17:58

Kimov
screenshot/Independent

Pjongjang iznova testira rakete, a najnoviji planovi pokazuju da bi ova zemlja mogla da gađa sredinom avgusta američko ostrvo Guam u Pacifiku.

S druge strane, predsednik SAD Donald Tramp, u najnovijoj "paljbi" na Tviteru, zapretio je da je američko oružje "zapeto i napunjeno".

Britanski "Independent" objavio je snimak u kojem su analizirani dometi raketa koje je Severna Koreja testirala.

Raketa "nodong 2", duga 16 metara, ima domet od 1.300 kilometara. Mogla bi da pogodi Južnu Koreju, delove Kine, ali i manji deo Japana.

"Taepodong 1", raketa duga 32 metra, mogla bi da pogodi sve što je udaljeno i do 2.900 kilometara, tako bi mogla da padne na bilo koji deo Japana, ali i na Kamčatku.

"Taepodong 2", dužine od čak 35 metara, ima domet od 6.700 kilometara. Raketa bi mogla da stigne do Aljaske, ali i do nekih delova Evrope, poput severnih delova Norveške i Švedske.

Dužine 16 metara, raketa "hvasong-14" potencijalno je najopasnija. Sa dometom od oko 9.500 kilometara, mogla bi da pogodi bilo koji deo Azije, Evrope, Kanade. U SAD jedino možda Florida ne bi morala da strahuje. A bezbedni bi bili i veliki deo Afrike, jug Australije, kao i cela Južna Amerika.

Ipak, ako uzmemo u obzir da je u pitanju potencijalni nuklearni arsenal, kojim lideri Severne Koreje i SAD prete, teško da bi bilo ko na svetu bio bezbedan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: