Brnjica, srpsko selo kod Prištine koje nije deo ZSO

Selo Brnjica nalazi se samo nekoliko kilometara od Prištine i ne spada pod Zajednicu srpskih opština. Šta će biti sa njima - niko ne zna.

Izvor: B92

Nedelja, 01.05.2016.

16:31

Default images

Na formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu čeka se duže vreme. O statutu i nadležnostima tek treba da se razgovara.

Srbi na Kosovu imaju deset opština kojima, međutim, nisu obuhvaćena mnoga srpska naselja. Jedno od njih je i selo Brnjica, udaljeno samo nekoliko kilometara od Prištine.

Geografski položaj Brnjice je uticao da ovo srpsko selo bude izostavljeno iz Ahtisarijevih opština. Žitelji svoja prava ostvaruju u opštini Priština. U političkim krugovima čak se i ne spominje kao deo buduće Zajednice srpskih opština.

“Ne znamo u nekoj budućnosti šta dalje. Kako se vidi i zamišlja Brnjica, da li u ZSO ili kao izolovana sredina u opštini Priština. O ovom pitanju diskusija i razmišljanja je bilo”, kaže odbornik Skupštine grada Prištine Nenad Miladinović.

Meštani kažu da međuetničkih tenzija nema, ali da se živi veoma teško.

“Ima dosta porodica koje su ostavljene na milost i nemilost, bez ikakve nada da će im sutra biti bolje”, navodi Miladinović.

“Zaboravljeni smo od naših institucija. Dosta je teško. Do pre nekoliko godina je bilo nade, sada su počele da se prodaju kuće i imanja”, ističe Igor Bojković.

Zaključana vrata su samo dokaz da se Srbi iseljavaju iz ovog sela i da prodaju svoje kuće. Nekada je ovde živelo više od 800 Srba, danas ih je upola manje, kažu da odlaze jer nemaju perspektivu.

Lokacija sela za albanske kupce je veoma atraktivna jer se Brnjica nalazi svega nekoliko kilometara od Prištine.

“Srbi prodaju svoju zemlju zbog ekonomske situacje, ne zbog odnosa Srba i Albanaca. Naši odnosi ne zavise od ekonomske situacije. Ekonomski loše stojimo i mi i oni. Prodaju svoju zemlju, odlaze u Srbiju da žive bolje”, ocenjuje Fadilj Lubenisi.

Saradnja sa gradonačelnikom Prištine je, kažu, dobra. Nastoji da reši probleme kako bi meštani jedinog srpskog sela opštine Priština živeli bolje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: