Priština odbija dogovoreno, Beogradu se žuri

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine nije zakazan ni na ekspertskom, odnosno tehničkom nivou, a vreme Srbiji polako ističe, piše “Danas“.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

21:45

Default images

Ukoliko bi Beograd želeo da u julu dobije preporuku Evropske komisije i otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU do kraja 2015. godine, novi briselski dogovori bi morali da budu utanačeni u narednih desetak dana.

Problem je nastao u tumačenju ovlašćenja koje bi imala Zajednica srpskih opština.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, EU je za ZSO, navodno, predvidela izvšna ovlašćnja u skladu sa Prvim briselskim sporazumom - pun nadzor u oblasti ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja.

To je za Vladu Kosova, koja je već ima ozbiljne probleme zbog osnivanja specijalnog suda za zločine na KiM, u ovom trenutku dodatni politički rizik, tvrde izvori Danasa.

Pitanje specijalnog suda, kako se priča, utiče čak i na pregovaračku (ne)iskrenost i ponašenje šefa kosovske diplomatije i bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija, koga u Prištini sumnjiče za "duplu igru" u vezi sa donošenem zakona o ovom sudu.

U svakom slučaju, Priština je, za sada, odbila predlog o izvršnim ovlašćenjima ZSO, a pojedine zapadne diplomate procenuju da bi u najboljem slučaju buduća zajednica opština mogla da dobije status okruga sa pojačnim ovlašćenjima.

U pregovaračkim i diplomatskim krugovima podeljene su procene da li EU ide na potpisivanje drugog Briselskog sporazuma o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koji bi obuhvatao više dogovora, što je preksinoć optimistično bio najavio i premijer Kosova.

Izvori bliski beogradskim pregvaračima, tvrde da je potpisivanje u paketu ideja Prištine, a da je Brisel u ovoj rundi tražio samo da se diskutuje i radi na rešanjima za sve četiri teme.

Krugovi koji najavljuju potpisivanje drugog Briselskog sporazuma kažu da je to gotova stvar i da je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi, a da je glavnim pregovaračima na obe strane predah u pregovorima sada neophodan da pripemili teren u kući, gde je zbog specijanog suda u Prištini i Srebrenice u Beogradu situacija za potpisivanje nepovljnija nego pre nedelju dana.

Ukoliko deo novog briselskog paketa bude i energetika, pojedini sagovornici Danasa upozoravaju da Beograd ne bi mogao, niti smeo da stavi potpis pre nekogo što dobije garancije da će se razgovarati i o imovini.

“Beogradski pregovarački tim je uradio puno korisnih stvari i sa pravom insistira na garancijama o imovini, ali je Beograd generalno ušao u problem sa pobrkanim prioritetima između EU i KiM i Srebrenice i RS. Zato mora da odluči šta mu je važnije“, kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: