Nedelja, 17.01.2010.

22:51

Čiplić: Doneti dve deklaracije

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić ocenio da je politički "mnogo mudrije doneti dve deklaracije o zločinima na prostoru bivše Jugoslavije".

Izvor: Beta, Večernje novosti

Default images

Srbija bi tako osudila zločin u Srebrenici i poručila da su postojale i druge žrtve koje se ne smeju zaboraviti. Čiplić je u intervjuu za "Večernje novosti" rekao da je nepotrebno pokrenuta polemika o tom pitanju jer je od "broja rezolucija mnogo važnija sadržina teksta", ali da podržava ideju o donošenju dve deklaracije.

On je to objasnio rekavši: "Zato što bismo u suprotnom došli u situaciju da nam zamere da smo neiskreni, da pokušavamo da dešavanja
u Srebrenici prikrijemo podsećanjem na srpske žrtve".

Čiplić je negirao osnovanost prigovora da bi izdavanje dve deklaracije "razdvojilo žrtve".

"Nakon što je predsednik Tadić odao počast žrtvama u Srebrenici, usvajanjem skupštinske deklaracije više neće biti nikakve dileme šta Srbija misli o tom zločinu. A posebnom deklaracijom opomenućemo sve one, pa i delove medjunarodne zajednice, koji zaboravljaju da postoje i druge žrtve čiji se dželati i dalje ne procesuiraju", rekao je Čiplić.

Na pitanje da li očekuje da i Hrvatska usvoji deklaraciju o akciji Oluja 1995. godine, Čiplić je naveo da bi "bilo politički zrelo i mudro da Hrvatska prihvati da je 200.000 Srba iseljeno i stradalo tokom te operacije" i da bi izdavanje takve deklaracije "bio signal da se Hrvatska menja i evoluira na putu prema EU".

Čiplić je ocenio da deklaracija o Srebrenici neće biti test na kojem će pasti vladajuća koalicija, jer podele nisu duboke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: