Petak, 08.02.2013.

18:24

Kfor: Srpski mediji preteruju

Međunarodne snage na Kosovu Kfor kritikovale su izveštavanje o današnjim dešavanjima oko manastira Dečani, ističući da je ono bilo preterano.

Izvor: Tanjug

Default images

"Ni u jednom trenutku, niti na bilo koji način nije postojala opasnost po manastir", izjavio je portparol Kfora Uve Novicki, reagujući na izveštavanje srpskih medija, koji su izvestili o opasnosti po manastir Dečani.

Novicki je u izjavi Tanjugu preneo da je Kfor u 10 sati, posredstvom kosovske policije, upoznat s protestom koji je bio najavljen. S tim u vezi je negirao izveštaje da je Kfor pojačao svoje snage na terenu u Dečanima, naglasivši da su te informacije pogrešne.

"Demonstranti su oko 11.15 časova došli do prvog punkta na putu ka manastiru Dečani, noseći mali broj plakata i uz pratnju medija. Oko 11.35 sati su ti ljudi, u pratnji Kosovske policije i malog broja pripadnika Kfora, sprovedeni do drugog punkta iznad ulaza u manastir. U 12.15 sati protest je bio okončan. Demonstranti nisu došli dalje od drugog punkta, bili su mirni i pored toga pod kontrolom Kosovske policije i Kfora", tvrdi Novicki.

Prema njegovim rečima, nije bilo nikakvih incidenata i demonstranti su se u 12.15 sati mirno razišli.

"Izveštavanje u srpskim medijima, prema mišljenju Kfora, preterano je i ne prikazuje realnost na licu mesta u Dečanima", kazao je Novicki.

On je naglasio da se radilo o demonstrantima koji su nešto više od sata iskoristili svoje pravo na demonstracije, kao što to čine i građani u Srbiji, ali i svuda na svetu.

Zbog toga je, kako je naveo, nerazumljivo da se "pravi ovakvo raspoloženje" u medijima, pa je preporučio da se pozove Kfor da bi se o događajima na terenu dobile prave informacije, jer su mirovne snage prisutne na terenu.

Istovremeno je Novicki, u ime Kfora, pozvao sve strane da se uzdrže od korišćenja "rasplamsavajućeg govora i pravljenja negativnog raspoloženja".

"Delovanje kao danas ne pomaže nijednoj strani", naglasio je on.

Kako se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske navodi, zbog pretnji rukovodstva opštine Dečani i grupa koje danima organizuju demonstracije u ovom gradu protiv manastira Visoki Dečani, a posebno njihove namere da danas protestuju pred manastirom, iguman manastira, arhimandrit Sava Janjić, odlučio je da zatvori kapije manastira za sve posetioce, prvi put u poslednjih 13 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

3 min

Podeli: