Rusija traži sovjetske vojnike

Rusija je uputila molbu avganistanskim vlastima i javnosti tražeći informacije o više od 200 sovjetskih vojnika koji se vode kao nestali posle okupacije 1989.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2012.

22:43

Default images

Sumnja se da od završetka sovjetske okupacije Avganistana 1989. među licima koja se vode kao nestala može biti i 30 do 40 vojnika koji bi mogli biti živi.

Ruski ambasador Andrej Avetisjan rekao je da se dve zemlje pripremaju za dogovor kojim bi se uredili budući pokušaji povratka sovjetskih vojnika nestalih u desetogodišnjem ratu u Avganistanu.

Zbog sadašnjeg rata sa međunarodnim snagama, talibanima i drugim pobunjenicima, postoje teškoće u pogledu pristupa pojedinim oblastima u kojima se veruje da se nalaze grobovi vojnika, rekao je Avetisjan.

Sovjetski savez izvršio je invaziju na Avganistan 27. decembra 1979, obrazloživši tu akciju time da tu zemlju želi da transformise u modernu socijalističku državu. Moskva je pokušavala da uspostavi komunistički režim i suočila se sa narodnom pobunom. Iz konflikta je izašla poražena, 15. februara 1989. Antikomunističke snage mudžahedina imale su veliku podršku SAD, Kine, Saudijske Arabije, Pakistana i drugih svetskih sila.

Tokom najvećeg dela tog rata, Sovjeti su u Avganistanu držali garnizon od oko 80.000 vojnika. U desetogodišnjem konfliktu u toj zemlji je služilo skoro 700.000 vojnika i oko 15.000 je poginulo.

Prema jednoj organizaciji ruskih veterana, 265 vojnika vodi se kao nestalo. Veruje se da je 20 vojnika dezertiralo i preselilo se u druge zemlje, dok se 30 do 40 možda još uvek nalazi u Avganistanu ili Pakistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: