Tadić: Novi modeli su iznenađenje

Predsednik Srbije Boris Tadić potvrdio je u Kragujevcu da je u Torinu video dva potpuno nova modela automobila koje će "Fijat" proizvoditi u Kragujevcu.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 21.12.2009.

17:08

Default images

Potpisivanjem aneksa ugovora između “Fijata” i držve Srbije, stvoriće se uslovi za zapošljavanje na destine hiljada ljudi koji će raditi na proizvodnji dva nova “Fijatova” modela, rekao je prilikom obilaska pogona u “Zastavi” predsednik Srbije Boris Tadić. Aneks ugovora potpisaće u sredu potpredsednik “Fijata” Alfredo Altavila i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Iako se očekivalo da će predsednik Srbije Boris Tadić saopšti bar neke detalje u vezi sa modelima automobila koje će “Fijat” proizvoditi u Kragujevcu, javnost je za te informacije ostala uskraćena.

Međutim predsednik je naglasio da će novi modeli biti “tržišno iznenađenje”.

"Imajući u vidu nove modele koji su predviđeni i koje sam juče video u ’Fijatu’ mislim da će to biti jedan izuzetan tehnološki iskorak veoma važan za ukupnu ekonomiju i industriju naše zemlje", rekao je Tadić dodavši da su novi modeli koji će se proizvoditi u Kragujevcu izuzetno dobro dizajnirani i fantastično urađeni.

Početna proizvodnja će iznositi oko 200 hiljada automobile godišnje, a prva tranša ove investicije u vidu osnovačkog kapitala stići će u Srbiju do kraja godine.

"U narednih nekoliko dana ’Fijat’ i Srbija zatvaraju aneks sporazuma koji treba da obezbedi prvu suštinsku investiciju od 100 miliona evra do kraja ove godine", najavio je Tadić i dodao da će nakon toga u periodičnim tranšama stizati nove investicije do potpunog plana koji je predvišen strateškim ugovorom o zajedničkom ulaganju koji je potpisan jesenas.

Tadić kaže da je zadovoljan načinom na koji je ministar Dinkić u prethodnom periodu vodio pregovore sa “Fijatom“ i dodao da je zadovoljan jučerašnjim pregovorima koje je imao sa, kako je rekao, prijateljem, Markioneom.

Ulaganje “Fijata” u automobilsku industriju predstavljaće okosnicu ne samo za “Zastavu” u Kragujevcu, već za kompletnu srpsku industriju, a biće otvoreno na desetine hiljada novih radnih mesta, tvrdi ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

"To znači i da za Srbiju prolazi ekonomske kriza, a i ja sam potpun ubeđen u to, kao što je rekao i predsednik Tadić, ova fabrika biće najveći izvoznik u Srbiji. Kada se dostigne puni kapacitet 200 000 automobila godišnje, to znači i vrednost izvoza od dve milijarde evra godišnje", rekao je Dinkić

Dobre vesti koje su u Kragujevac doneli predsednik Tadić i ministar Dinkić uspele su da ugreju Kragujevčane, koji sada ne kriju optimizam.

Ministar Dinkić je najavio da će u narednih šest meseci biti pripremljeni svi tehnički uslovi da u slobodnoj zoni Korman polje počne izgradnja 15-ak fabrika “Fijatovih” kooperanata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: