Dečaci oboleli od distrofije

Četiri dečaka porodice Marković, koja trenutno živi u trošnoj kući u selu Maskare kod Varvarina, boluju od progresivne mišićne distrofije.

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2009.

08:29

Default images

Od kada su se razboleli, dečaci ne idu u školu, niti im je na bilo koji način omogućeno da pohađaju nastavu. Jedini prihod porodice je naknada za tuđu negu koju dobijaju za dva dečaka. Živka i Živorad Markovic izrodili su dvanaestoro dece. Iako su rođeni zdravi, svih pet sinova kasnije su oboleli od progresivne mišićne distrofije, od koje je najstariji Marko umro pre pet godina.

U kolicima su sada Miloš, Andrija i Mladen, dok za sedamnaestogodišnjeg Nikolu roditelji ne mogu da obezbede čak ni kolica. Porodica se iz sela Izbenica doselila u selo Maskare i sada živi u iznajmljenoj trošnoj kući za koju mesečna kirija iznosi dve hiljade dinara.

Svi spavaju u jednoj sobi, a od kada su se razboleli dečaci ne idu ni u školu .

Jedini prihod ove pordoice je nadoknada za tuđu negu koju dobijaju dva dečaka. Roditelji su često prinuđeni da rade kao nadničari, a tada o dečacima brinu njihove sestre.

Ova deca nemaju pravo na dečji dodatak, porodica ne može da ostvari ni pravo na materijalno obezbeđenje.

U Centru za socijalni rad u Varvarinu saznajemo da je porodica u više navrata dobijala jednokratnu pomoć i da je bilo ponuđeno renoviranje kuće u kojoj su ranije živeli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: