15 uhapšenih zbog osiguranja

Uhapšeno je nekoliko advokata, saobraćajnih policajaca, procenitelja i veštaka zbog malverzacija sa osiguranjem.

Izvor: B92, Beta

Petak, 09.06.2006.

14:27

Default images

Kriminalistička policija MUP-a Srbije uhapsila je grupu od 15 osoba, koja je putem fingiranih saobraćajnih udesa naplaćivala velike novčane sume od osiguranja. Među uhapšenima su dva advokata, četiri saobraćajna policajca, tri procenitelja i dva samostalna sudska veštaka.

Ta organizovana grupa je funkcionisala tako što su svi imali unapred određene uloge u pripremanju falsifikovane dokumentacije (saobraćajne, vozačke dozvole i polise osiguranja), koju su saobraćajni policajci, uz primanje mita, koristili za sačinjavanje zapisnika o uviđaju saobraćajnih nezgoda koje se nisu dogodile a evidenirane su kao prave.

Na osnovu tih zapisnika i na osnovu falsifikovanih rešenja koja su pripremali advokati, podnošeni su zahtevi osiguravajućim društvima za naplatu štete. Po dobijanju zahteva, procenitelji i samostalni veštaci (uz primanje mita u iznosu od 20 procenata procenjene štete od organizatora grupe), pravili su zapisnike o oštećenju, u koje su, takođe na osnovu falsifikovane dokumentacije, unosili procene o navodno nastaloj šteti.

Procene su bile višestruko uvećane u odnosu na štetu koja je evidentirana u zapisnicima o uviđajima saobraćajne nezgode koje su sačinjavali saobraćajni policajci, tako da se iznos štete po jednom automobilu kretao od 500 hiljada do milion i po dinara.

Novac dobijen na takav način članovi te kriminalne gupe međusobno su delili i koristili za kupovinu pokretne i nepokretne imovine, za putovanja u inostranstvo.

Među oštećenim osiguravajućim društvima su DDOR iz Novog Sada, Viner, Dunav osiguranje, AMS, Delta i druga. Dosadašnjim radom je utvrđeno da su na taj način naplatili štetu za više od 40 automobila.

Zadržavanje do 48 sati određeno je: Slobodanu K. iz Novog Sada, Zoranu S., Željku K., Slavenu Č., Miloradu B., Branku Š., svi iz Beograda.

Kao i Arsenu Ž. iz Novog Sada, Miletu L. iz Novog Sada, Peri M. iz Beograda, Zoranu Đ. iz Ljiga, Saši S. iz Valjeva, Darku M. iz Vrbasa, Lazaru P. iz Bačkog Petrovca, Petru T. iz Obrenovca i Svetlani G. iz Novog Sada.

Prilikom hapšenja od njih je privremeno oduzeto sedam luksuznih automobila, više personalnih računara, fotoaparata, pečata i druge falsifikovane dokumentacije pripremljene za upotrebu. Svi osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sudiji nakon isteka policijskog zadržavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: