Bogdanović: Fond za sterilizaciju

Vlasti Beograda za ovu godinu planiraju osnivanje fonda iz kojeg bi se finansirala sterilizacija pasa lutalica.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2006.

15:51

Default images

"Nećemo ići na nehumano smanjivanje, jer to nije civilizacijska tekovina, ali bi i ljudi trebalo da shvate da svaki pas pušten na ulicu potencijalno znači deset novih kučića na ulici", rekao je Bogdanović.

Prema rečima gradskih čelnika, problem pasa lutalica bi se rešio javnim uticanjem na svest građana da pse ne izbacuju na ulicu, sterilizacijom ne samo pasa lutalica već i dvorišnih pasa, i izgradnjom novih prihvatilišta-azila za ove životinje.

Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine priprema osnivanje fonda za stimulaciju sterilizacije pasa lutalica i dvorišnih pasa, koji bi trebalo da funkcioniše u saradnji sa društvima za zaštitu životinja, rekao je Nenad Bogdanović.

On je kazao da će volonteri obilaziti kuće na teritoriji grada koje u dvorištima imaju pse i nuditi njihovim vlasnicima da ih sterilišu o trošku grada - ukoliko ne žele da njihovi ljubimci ostavljaju potomstvo.

Prvi čovek Sekretarijata za zaštitu životne sredine Branislav Božović rekao je Beti da su još dva važna projekta u toku - prebrojavanje pasa lutalica na teritoriji Beograda, kao i utvrđivanje uslova za izgradnju dodatnih prihvatilišta-azila za pse.

U tim prihvatilištima, bolesni psi bili bi uspavljivani, a o zdravima bi se vodila briga, i bili bi nuđeni na dalje udomljavanje, rekao je Božović. "Očekujemo dobronamernu pomoć građana" da bi se problem pasa lutalica rešio, dodao je on.

Nenad Bogdanović je ocenio da se broj pasa lutalica u Beogradu smanjio, ali da će gradske vlasti biti zadovoljne tek kad takvi psi postanu izuzetak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: