Preminuo raščinjeni vladika Artemije

Nekadašnji episkop raško-prizrenske eparhije Artemije preminuo je danas, prenose mediji.

Izvor: B92

Subota, 21.11.2020.

15:58

Preminuo raščinjeni vladika Artemije
Depositphotos/Eillen_1981

Prema navodima medija, on je preminuo danaas od posledica koronvariusa u bolnici u Valjevu.

Vladiku Artemija je 2010. godine smenio Sinod SPC zbog finansijsko-mateijalnog vođenja poslovanja Eparhije raško-prizrenske, a 2015. godine izopšten je iz crkve.

Artemije (Marko) Radosavljević rođen je u 1935. godine selu Lelić kod Valjeva. Zamonašio se 1960. godine u manastiru Ćelije. Teološki fakultet zavrišio je u Atini gde je i doktorirao. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1991. godine. Tu dužnost je pre njega obavljao patrijarh Pavle.

Zbog poslovanja u eparhiji, Sveti Sinod SPC raščinio ga je 2010. godine. Međutim, nekoliko meseci kasnije Artemije je formiao Eparhiju raško-prizrensku u egzilu. Živeo je u manastiru Šišatovac na Fruškoj Gori. Na mesto episkopa raško-prizrenskog imenovan je dotadašnji vikarni episkop Lipljanski Teodosije.

Osim monaške, vladika Artemije imao je veliku društvenu i političku ulogu nakon ratnih sukoba na Kosovu. Sastajao se sa brojnim domaćim i stranim političkim zvaničnicima.

Preminuo je dan nakon smrti patrijarha srpskog Irineja. Obojica su umrli od posledica koronavirusa. Prethodno je od posledica infekcije preminuo i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Podsetimo, od posledica zaraze koronavirusom preminuo je patrijarh SPC Irinej, a o tome kako izgleda ispraćaj od patrijarha Irinija možete pratiti iz minuta u minut OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: