Subota, 27.06.2020.

23:14

Četiri ruska aviona presretnuta u blizini Aljaske

Američko vazduhoplovstvo presrelo je danas, 120 kilometara od obala Aljaske, četiri ruska izvidjačka aviona Tu-142.

Izvor: Beta

Četiri ruska aviona presretnuta u blizini Aljaske
Ilustracija: GettyImages/ Bruce Bennet

Ovo je saopštila komanda za vazdušnu bezbednost SAD i Kanade (Norad).

Navedeno je da su lovci F-22 "presreli 27. juna četiri ruska izvidjačka aviona Tu-142 na ulazu u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Aljaske".

U identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane vazdušni saobraćaj nadgledaju vojske jedne ili više zemalja, izvan svojih vazdušnih prostora, da bi imali više vremena za reagovanje u slučaju neprijateljskih akcija.

SAD su ustanovile četiri takve zone, a svoje zone nadzora ima više od 10 zemalja.

Zona oko Aljaske se proteže do oko 320 kilometara od obale.

"Avioni Tu-142 približili su se manje od 120 kilometara od juga Aleutskih ostrva na Aljasci i ostali su u identifikacionoj zoni skoro osam sati", naveo je Norad i precizirao da ruski avioni nisu povredili američki vazdušni prostor.

To je četvrti put da Amerikanci presreću ruske vojne avione u blizini Aljaske.

Rusko ministarstvo odbrane je 29. maja objavilo slike dva američka bombardera B-1 koja su Rusi presreli iznad Baltičkog i Crnog mora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

20 h

Podeli: