"Obavestićemo SB UN zbog tvrdnji da je Republika Srpska država"

Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) saopštila je da će o netačnim tvrdnjama o tome da je RS država izvestiti Savet bezbednosti UN.

Izvor: B92

Nedelja, 12.01.2020.

08:49

Ilustracija. Depoist photos/ dk_photos

OHR saopštila je da proslava Dana RS predstavlja nepoštovanje vladavine prava i sudskih odluka.

Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara kao Dana RS sa Ustavom BiH i utvrdio da je obeležavanje tog dana neustavno. Ponovivši da se ne protivi Danu RS ako se on organizuje i obeležava u skladu s postojećim zakonskim okvirom, visoki predstavnik Valentin Incko konstatovao je da je "poštovanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu OHR.

U saopštenju se dodaje da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju poštovati u celoj BiH.

Incko u saopštenju dodaje da je u poslednjih nekoliko dana često pogrešno predstavljen status države Bosne i Hercegovine i odnosa između entiteta i države.

"Ustav jasno definiše Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantovani Opštim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom - dakle upravo ono što entiteti nisu. U skladu s tim, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsedništva (Milorad) Dodik", ističe se u saopštenju.

Incko naglašava da u skladu s Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH, i nisu države, bez obzira na to koliko često neko tvrdio suprotno.

"Stoga će o netačnim tvrdnjama o državnosti RS biti obavešten Savet bezbednosti UN", navodi se dalje u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: