Završena Parada ponosa u BG, manji incident VIDEO / FOTO

Učesnici Parade ponosa Srbija 2018 prošetali su od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu.

Izvor: B92

Subota, 23.06.2018.

13:37

Završena Parada ponosa u BG, manji incident VIDEO / FOTO
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Oni su zatražili donošenje zakona o istopolinim partnertstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju prevenciju i lečenje od virusa HIV.

Skup je obezbeđivala policija obučena u opremu za suzbijanje demonstracija, ali u manjem broju, dok su učesnici sku prošetali kroz ulicu Kralja Milana, preko Trga Republike noseći zastave Srbije, zastave duginih boja i zastave posvećene trans rodnim osobama, uz transparente "To što vidiš nije to što piše", "Nije ružna nijedna grupa samo ponašan", "Nulta tolerancija za nasilje" i "Prevencija zločina iz mržnje".

Predstavnik gej lezbejskog Infocentra Predrag Azdejković rekao je da ovaj paradu smatra protestom a ne uličnom žurkom jer nema previše stvari za proslavljanje."Od 2010. nemamo ni jedan zakon o LGBT populaciji a izmene zakona o maticnim knjigama transrodnim osoba donele su ono sto su one već imale", rekao je Azdejković i dodao da su transrodne osobe i dalje pravno nevidljive, a da su pravo o unosu promene pola u matične knjige posle hiruške intervencije takve osobe imale i ranije.
Foto: Teodora Vasiljeviæ
Ona je dodala da je srećna jer zbog parade nije blokiran grad, saobraćaj se odvija normalno: "To je ono što želimo, da nisu potrebne velike policijske snage za Prajd".
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Upitana kome su upućeni zahtevi, Vuković je rekla državi generalno, a na pitanje da li će podneti građansku incijativu da se donese Zakon o istopolnim brakovima, ona je rekla da to neće raditi, jer već postoji Strategija, kojom je predviđeno da se takav zakon donese.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Na pitanje da li će se premijerka Ana Brnabić, koja je prva lezbejka na toj funkciji, pridružiti paradi, Vuković je rekla da to ne zna i da oni nikoga nisu znavli, jer "na prajd se ne zove, na prajd se dolazi".
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Predstavnica organizatora Anđela Čeh na kraju zahvalila svima koji su došli i rekla da oni šetaju i umesto onih koji ne smeju da dođu, kao i da pojedinačno pripadnici LGBT zajednice ne mogu ništa, a zajedno mogu mnogo.
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
U Studentskom parku došlo je do manjeg incidenta kada je jedna žema upala među učesnike parade i poručila im da "nisu normalni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: