Zakuvava se u Skoplju zbog "Republike Severne Makedonije"

Građani, a ne predsednik Đorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, navela je vlada u Skoplju posle odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu.

Izvor: B92

Sreda, 13.06.2018.

21:23

Zakuvava se u Skoplju zbog
Foto: EPA / Georgi Licovski

Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsednik Ivanov nije uspeo da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja - Republika Severna Makedonija.

Saopštenje vlade usledilo je nakon današnjeg obraćanja javnosti predsednika Ivanova, koji je odbio da potpiše sporazum i nazvao ga štetnim po zemlju, javila je agencija MIA.

Vlada je navela da Ivanov nema osećaj odgovornosti i da se koristi manipulacijama, čime nanosi štetu zemlji i njenim građanima i direktno radi protiv jačanja makedonskog identiteta, prenosi MIA.

"Ivanov nije posvećen nalaženju rešenja i ne ulaže napore u pravcu integracije Makedonije u EU i NATO, što predstavlja najviši nacionalni prioritet za građane. Umesto što koči budućnost Makedonije i gura zemlju u izolaciju, za Ivanova bi bilo najbolje da se povuče iz politike. Mi odlučujemo sami o sebi i to su konačno priznali svi susedi, Grčka i međunarodna zajednica. Taj sporazum potvrđuje i jača makedonski etnički i kulturni identitet jednom zauvek", navodi se u saopštenju vlade.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov saopštio je ranije danas da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane.

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.

"Neću legalizovati politički nelegalna dela", rekao je Ivanov. Opširnije - OVDE.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov trebalo bi da se ponaša odgovorno prema sporazumu Skoplja i Atine o imenu Makedonije, rekao je komesar Evropske unije za proširenje Johanes han.

"Nije pristojno od predsednikovog Kabineta da odbije da razgovara sa premijerom i ministrom spoljnih poslova kako bi dobio informacije iz prve ruke. Premijeri i ministri spoljnih poslova poštovali su ustav i mogu samo da insistiram da predsednik preuzme odgovornost. Ne radi se o slaganju sa nečim, ali u demokratiji, morate očekivati da slušate jedan drugog i razgovarate i ne bi trebalo zaboraviti da je šef države na jedan način uzor mnogim ljudima u zemlji", rekao je Han za agenciju MIA.

Han je kazao da predsednik ima određenu poziciju, a stoga i odgovornost i da bi svakako trebalo da bude svestan toga inače šteti kabinetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: