Ambasadori SAD: Izjave o mogućem ujedinjenju neoprezne

Ambasadori SAD u Beogradu, Prištini i Tirani reagovali su povodom izjava o mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova, ocenjujući ih kao "neoprezne".

Izvor: B92, RTS

Petak, 21.04.2017.

18:33

Ambasadori SAD: Izjave o mogućem ujedinjenju neoprezne

Ambasador SAD u Prištini Greg Delavi okarakterisao je izjave o mogućem ujedinjenju Kosova i Albanije kao neoprezne.

“Američka administracija podržava suverenitet Kosova i Albanije, ali mi smo protiv neopreznih priča o ujedinjenju i preteranih reakcija na te izjave, koje miniraju održivi razvoj u regionu”, rekao je Delavi za Radio slobodnu Evropu.

Njegova reakcija je usledila nakon što je premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za portal Politiko rekao da su otvoreni put prema evrointegracijama i jasna perspektiva jedini način da Balkan ostane miran, ali da, "ukoliko ta nada, odnosno perspektiva, nedostaje, onda se male unije mogu desiti".

Lajmi.net, takođe, izveštava da je američki ambasador u Albaniji Donald Lu kritikovao premijera Albanije Edija Ramu zbog date izjave.

On tvrdi da takve izjave ugrožavaju stabilnost u regionu i evropski put i Kosova i Albanije.

Takođe, reagovao je i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot koji je naveo da SAD vide kao problem "neke ne do kraja pažljive izjave date proteklih dana o ujedinjenju i menjanju granica na Zapadnom Balkanu".

Da podsetimo, premijer Albanije Edi Rama rekao je da ujedinjenje njegove zemlje i Kosova ne može da se isključi ukoliko prespektiva ulaska zemalja regiona u EU nastavi da bledi.

Takođe, predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliju ostao je pri stavu da hipotetičkoj Albaniji ujedinjenoj sa Kosovom treba dodati i Preševsku dolinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: