Utorak, 17.04.2012.

11:08

Delegacija DEPOS-a u pregovorima sa Miloševićem

Izveštaj državne televizije RTS-a o pregovorima delegacije DEPOS-a sa Slobodanom Miloševićem. Neki od zahteva DEPOS-a bili su ostavka Miloševića i slobodni izbori.

Izvor: B92

Default images

Ovome su prethodile studentske demonstracije 1992, održane godinu dana nakon martovskih demonstracija u Beogradu. Studenti Beogradskog univerziteta, počeli su demonstracije 15. juna pod nazivom „Studentski protest 1992.“ koje su trajale čitavo leto.

Demonstracije su počele skupom ispred zgrade Rektorata, gde su okupljenim studentima podeljene novine pod naslovom "Vrenje", specijalno osmišljene i odštampane za tu priliku. Studenti su tražili ostavku Miloševića, raspuštanje Skupštine Srbije, raspisivanje izbora i formiranje koalicione vlade.

Protest je trajao na platou ispred filozofskog fakulteta, zajedno sa koncertima, predstavama, predavanjima i performansima, a u julu je organizovan marš na Dedinje.

Uporedo sa ovim demonstracijama je održan i Vidovdanski sabor (28. juna 1992.) kome se studenti nisu zvanično priključili, ali je kolona studenata prošla kroz masu ispred Skupštine u znak podrške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: