Telefoniranje duplo skuplje?

Telekom Srbija zatražio je povećanje cene pretplate tri puta, kao i dvostruko povećanje cene impulsa u domaćem saobraćaju.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2008.

10:31

Default images

Telekom Srbija uputio je Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) predlog povećanja cena pretplate i impulsa, po kojem bi pretplata poskupela 200 odsto, a impuls u domaćem saobraćaju 100 odsto. Novi cenovnik mogao bi da važi već od Nove godine. U RATEL-u kažu da je poskupljenje izvesno i opravdano, ali da precizna računica tek treba da pokaže koliko će biti odobreno poskupljenje.

„Srbija ima najniže cene u fiksnoj telefoniji u okruženju, a one nisu menjane već dve godine. Do kraja 2007. uradiće se rebalans tarife, a od sledeće će se prema Telekomu primenjivati troškovni princip, pošto su oni operater sa značajnim tržišnim udelom. Razmotrićemo zahtev ovog preduzeća i uskladiti cenovnike, ali ne mora da znači da će on biti u potpunosti prihvaćen”, objašnjava Aleksandra Stefanović iz RATEL-a.

Ako bi, ipak, predlog Telekoma prošao, pretplata bi umesto dosadašnjih 74,75 dinara (bez PDV-a), bila tri puta skuplja - 224,25 dinara. Dvojnici bi, do duše, prošli nešto bolje, pošto bi plaćali 168,18 umesto 56,06 dinara. Impuls u lokalnom pozivu koštao bi 0,608 dinara u jakom i 0,304 u slabom saobraćaju (od 15 do 17 i od 21 do 7 časova). Jedan impuls u jakom saobraćaju s pretplatnikom u drugom gradu stajao bi 3,036 dinara, odnosno 1,518 dinara u slabom saobraćaju. I ove cene su, takođe, bez PDV-a.

Međumesni impuls "kuca" na svakih 12 sekundi u jakom, odnosno na 24 sekunde u slabom saobraćaju.

Jedna od mogućnosti je, kako saznajemo, da se izjednače cenovnici za privatne i poslovne korisnike.

U Agenciji dodaju da prihodi od fiksne telefonije padaju, a da "novih igrača" u ovoj oblasti telekomunikacija neće biti ako se ne povećaju cene. Nedavno je i Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, kazala da očekuje da će u 2009. godini pozivi u fiksnoj telefoniji poskupeti, ali da će Internet pojeftiniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: