Prvi put poleteli. Preplaviće nebo Evrope? VIDEO

Jedna firma u Lidenšajdu, u pokrajini Severna Rajna – Vestfalija, u sredu je prva u Nemačkoj pokrenula dostavu paketa dronovima.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2024.

10:13

Prvi put poleteli. Preplaviće nebo Evrope? VIDEO
Ilustracija: EPA-EFE/ABIR SULTAN

To su "linijski letovi za brzu i ekološki prihvatljivu svakodnevnu logistiku iz vazduha", naveli su zajednički proizvođač dronova Third Element Aviation (3EA) iz Bilefelda, Grupa Keršulte iz Ludenšajda i programer HHLA Skaj (Sky), prenosi DPA.

Dron auriol može da isporuči do 80 paketa dnevno, leteći iznad saobraćajne gužve. 3EA planira širenje proizvodnje, a operater proširenje zone koju pokriva, potencijalno na celu Nemačku i Evropu.

Tri firme su naglasile da dronovi ne zahtevaju samo svog pilota, jer će oni iz kontrolnog istovremeno nadgledati 10–12 letelica i intervenisati samo prema potrebi.

Auriol ima hvataljke za preuzimanje paketa do 6,5 kilograma i dostavu s milimetarskom preciznošću. Dron može da leti do 45 minuta brzinom do 65 kilometara na sat.

Savezna vazduhoplovna uprava operaciju je dozvolila posle dve i po godine probnih letova. Operateri su inicijalno fokusirani na industrijski sektor.

Auriol, zbog bezbednosti, za zaštitu uređaja i tereta ima padobran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: