Svet

Subota, 03.12.2016.

13:40

Ovo nije kamion, ovo je čudo i zove se Nikola FOTO

Američka Nikola Motor Company konačno je predstavila svoj zeleni hibridni kamion pod nazivom Nikola One.

Izvor: B92

Ovo nije kamion, ovo je čudo i zove se Nikola FOTO
Foto: Screenshot/NMC

Kompanija je objavila da će kamion pokretati ćelije vodonika i da će moći sa jednim punjenjem da pređe 1.200 milja (1.900 kilometara).

Nova administracija Donalda Trampa mogla bi punom parom da se vrati fosilnim gorivima, ali zagovornici zelene energije imaju druge ideje, što dokazuje ovaj kamion koji nosi ima našeg naučnika. Hibridni sistem ovog džina nalazi se iza kabine, sa baterijom od 320 kilovat-sati koja akumulira energiju za pokretanje šest elektro-motora, svaki za po jedan točak. Snaga kamiona dovoljna je da proizvede vučnu silu za transport oko 36 tona tereta, sa autonomijom od 2.000 kilometara. Isto toliko ima i konjskih snaga i neverovatnih 5.000 njutnmetara maksimalnog obrtnog momenta.

Kamion bi, kako kažu predstavnici kompanije, trebalo da troši dva puta manje goriva od klasičnih dizel motora koji pokreću savremene kamione. Potencijalne kupce su privukli time što im nude kamione na lizing. Mamac je i ponuda besplatnog metana za prvih 1,6 miliona kilometara koji će biti pokriveni cenom lizinga. Cenu zakupa nisu otkrili, ali su prihvatili rezervacije u iznosu od “skoro tri milijarde dolara” (toliko košta prema procenama, 7.000 kamiona).

Najveći problem za ova vozila je upravo nedostatak infrastrukture koja će im pružati usluge kao što je punjenje ovim gorivom. Zbog toga, kompanija NMC planira da proizvodi svoje tečno hidrogensko gorivo, koje će se prodavati u SAD i Kanadi od 2018. godine. Kako bi mogla da proizvodi gorivo, kompanija planira i izgradnju ogromnih solarnih plantaža sa kapacitetom proizvodnje 100 megavati energije. Ta energija će se koristiti za elektrolizu i proizvodnju vodonika.

Na prezentaciji 1. decembra, osnivač i izvršni direktor kompanije Nikola One, Trevor Milton opisao je Nikolu kao “najnapredniji kamion ikada napravljen. Naveo je da je jedna od inovacija pametna tabla koja omogućava vozačima da odaberu najekonomičniji put. U kabinama su i kreveti, Epl TV, Wi Fi, pristup 4G mreži, kao i frižider, zamrzivač i mikrotalasna.

Ipak, već su se pojavili komentari da je njihov plan od 50.000 komada godišnje koliko su planirali da proizvedu - previše ambiciozan,

Ironično, Nikola će se takmičiti s Teslom jer je i Elon Mask najavio i svoj reveolucionarni primerak kamiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: