Svet

Subota, 20.07.2013.

16:07

Rampa za kineske igračke u EU

U EU danas stupa na snagu nova regulativa o dečjim igračkama, koja uvodi za sada najstroža pravila na svetu.

Izvor: B92

Default images

Cilj je da se poboljša kvalitet igračaka, pogotovo zbog velikog upliva robe iz Kine, ali će nove mere ugroziti i evropske proizvođače.

Nove zabrane uvode se za elektronska i mehanička svojstva igračaka, a zabranjena je i upotreba nekoliko desetina hemijskih supstanci za koje naučnici tvrde da mogu da izazovu rak, alergije ili naškode plodnosti. Igračka će morati da ispunjava sve standarde bezbednosti, a pogotovo ako ima delove koji se mogu progutati ili izazvati gušenje.

"Roditelji sada imaju 10 puta više pitanja o igračkama nego pre 10 -20 godina, jer žele da znaju sve o kvalitetu a pogotovo gde su napravljene. Čak 80 odsto igračaka u EU je iz Kine, a nove mere se odnose na sve igračke u EU, bez obzira gde su napravljene", kaže Vensan Kebo
prodavac igračaka

"Nove mere pogodiće kineske igračke u istoj meri kao i domaće", kaže Sebastjan Kuk portparol za privredu u Evropskoj komisiji.

Da etiketa PROIZVEDENO U KINI ne bi postala noćna mora za roditelje u EVROPU, pobrinuli su se i evropski proizvođači koji su već pokušali da utiču svoje kolege u Kini.

"Bili smo nekoliko puta u Kini da objasnimo proizvođačima kako će na njih uticati nove mere, jer i oni moraju sad da nauče kako da rade isto kao i mi u Evropi", kaže Ketrin Van Rit - generalna direktorka Industrije igračaka Evrope.

Inače, evropske zemlje su prošle godine Evropskom sistemu upozoravanja potrošača prijavile najviše opasnih proizvoda iz Kine, i to odeće i igračaka. Evropska komisija se neće zaustaviti na ovim merama, težnja je da ponovo ispitaju bezbednost igračaka po decu, i po potrebi, pooštre pravila

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

13 h

Podeli: