MMF: Spremite se na preteće rizike

Rastuća tržišta i privrede u usponu trebalo bi da se spreme za preteće rizike koji dolaze iz Evrope i SAD, saopšteno je u današnjem izveštaju MMF.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2012.

17:45

Default images

Tokom protekle decenije, manje razvijene ekonomije su imale duži period neprekidnog rasta i blaže krize od njihovih razvijenih partnera, navedeno je u najnovijem izveštaju MMF o svetskim ekonomskim perspektivama, a prenosi agencija AFP.

Bolje politike i redja ekonomska previranja doprineli su njihovoj rekordnoj ekonomskoj aktivnosti, pokazuje studija MMF-a. Medjutim, relativni mir koji je nastupio sa izlaskom globalne ekonomije iz recesije u 2009. godini, mogao bi se pokazati kao kratkog daha, upozorila je ova medjunarodna organizacija.
Postoji značajan rizik da bi napredne ekonomije mogle doživeti još jednu veliku krizu, s obzirom na nastavak suverenih i bankarskih tenzija u Evropi i takozvanu "fiskalnu liticu" u Sjedinjenim Američkim Državama koja preti da zakoči rast, dodaje MMF.
Za MMF, prezadužena Evropa i dalje predstavlja najveću opasnost po globalnu ekonomiju, dok se za američku "fiskalnu liticu", koja znači automatsko povećanje poreza i smanjenje potrošnje, očekuje da će značajno usporiti već prigušen rast u najvećoj svetskoj ekonomiji. Pored toga, MMF je upozorio na opasnost spoljnih šokova, kao što su pad u cenama sirovina i iznenadni zastoj u prilivu kapitala.
"Da bi se zaštitile od takvih rizika, ove ekonomije će morati da ponovo izgrade svoj zaštitni zid kako bi se osiguralo da imaju adekvatan politički prostor", dodaje se u izveštaju.

Mnoge od ovih ekonomija su, prema rečima MMF-a, usvojile ciljanje inflacije i fleksibilan devizni kurs, što im omogućava da stimulišu i ohlade rast po potrebi.
Privredni rast zemalja u usponu je usporio zbog globalne finansijske krize, dok je kriza u Evropi već ove godine oslabila rast u velikim rastućim tržišnim ekonomija, posebno u Kini, Indiji i Brazilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: