Svet

Četvrtak, 08.03.2012.

16:40

U evrozoni Holanđani najmanje troše

Holandija je u poslednjoj deceniji beležila najmanji rast potrošnje među 17 zemalja evrozone, zbog smanjenih primanja i slabog tržišta nekretnina.

Izvor: Tanjug

Default images

"U poslednjih deset godina, nigde drugde u evrozoni nije zabeležen tako slab rast potrošnje", navela je banka, a prenela agencija AFP.

"Ovo je neobično, budući da je Holandija 1990-ih bila jedna od zemalja sa najvećim rastom potrošnje", dodala je banka. Holandska ekonomija je zvanično ušla u recesiju u poslednjem kvartalu 2011, nakon što je u dva uzastopna kvartala zabeležen pad bruto domaćeg prozivoda, saopstio je prošlog meseca Zavod za statistiku u Amsterdamu.

"Važan faktor (recesije) je pad potrošnje domaćinstava", navela je DNB.

Banka je za usporavanje rasta potrošnje okrivila smanjenje plata, navodeći da su primanja u proseku padala za 0,7 odsto godišnje u periodu od 2002. do 2011, u odnosu na prosečan rast plata od 3,2 odsto izmedju 1992. i 2001.

DNB je takođe ukazala na rast cena nekretnina između 1995. i 2001, dodajući da je on ohrabrio vlasnike domova da uzimaju hipoteke i troše više.

"Kako je tržište nekretnina slabilo u narednim godinama, tako je slabila i potreba za potrošnjom", navodi DNB, napominjući da su cene nekretnina u Holandiji pale za deset odsto u odnosu na njihov najviši nivo.

Banka je dodala da očekuje da će se smanjena potrošnja okončati "u nekom periodu ove godine", iako je "trenutno slabija čak i u odnosu na ozbiljnu ekonomsku krizu sa početka 1980-ih".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Podeli: