Hrvati se uporedili sa Nemcima

Nemačka Kancelarija za statistiku (Destatis) objavila je istraživanje u kom upoređuje cene u 36 evropskih država.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2021.

11:05

Hrvati se uporedili sa Nemcima
Ilustracija: Depositphotos, ifeelstock

Uzete su cene iz jula ove godine, koje pokazuju da je u Evropi najskuplji život u Švajcarskoj, dok je najjeftiniji u Turskoj.

"Bilo zbog posla, studija ili odmora, međunarodno poređenje nivoa cena za privatnu potrošnju pomaže pri planiranju vašeg proračuna za boravak u inostranstvu", navode iz nemačke Kancelarije za statistiku, prenosi hrvatski Indeks.

Švajcarska najskuplja za život

"Troškovi života bili su najskuplji u Švajcarskoj u julu 2021. godine. Tamo je nivo cena bio više od polovine (+51 posto) viša nego u Nemačkoj. Nasuprot tome, troškovi života u Turskoj bili su gotovo dve trećine (-64 posto) niži nego u Nemačkoj, stoga su bili najniži od svih zemalja u istraživanju", ističu u saopštenju za medije.

Kada je reč o susednoj Hrvatskoj, u njoj je život 36 posto jeftiniji nego u Nemačkoj. Ali te podatke treba dodatno kontekstualizovati.

Ko u Zagrebu zarađuje skoro 3.000 evra mesečno?

Osim u Švajcarskoj, troškovi života takođe su bili veći u većini nemačkih susednih zemalja nego u Nemačkoj. U Danskoj su potrošači morali da plate 28 posto više za kupovinu "reprezentativne korpe". U Luksemburgu je nivo cena bila viša za 25 posto. U Holandiji je razlika u ceni prema Nemačkoj bila +7 posto, u Belgiji i Austriji po +5 posto, a u Francuskoj +4 posto.

Poređenje s drugim evropskim zemljama pokazuje neke ogromne razlike u troškovima života: oni su bili 40 posto veći na Islandu i 30 posto veći u Norveškoj nego u Nemačkoj.

Nasuprot tome, život je u Poljskoj 46 posto jeftiniji od onog nemačkog, a u Češkoj 28 posto.

U Hrvatskoj je hleb samo 1 posto jeftiniji nego u Nemačkoj

Generalno su cene manje u istočnoj nego u zapadnoj Evropi. U Bugarskoj, Rumuniji i Bosni i Hercegovini troškovi života su oko 50 posto niži u odnosu na Nemačku. Litvanija i Hrvatska su po 36 posto ispod nemačkog nivoa cena, Španija 13 i Italija 9 posto.

U Hrvatskoj su cene hrane i pića 8 posto niže nego u Nemačkoj, dok je cena hleba samo jedan posto manja. Meso je 15 posto jeftinije nego u Nemačkoj, riba 29 posto, a mlečni proizvodi i jaja 5 posto. Voće i povrće je 16 posto jeftinije, no, zato su alkoholna pića 17 posto skuplja nego u Nemačkoj.

Dalje, cigarete su 37 posto jeftinije, obuća i odeća 16 posto, a restorani i hoteli su jeftiniji u proseku 19 posto.

Za kupovnu moć nisu važne samo cene, već i visina plate

Podaci se baziraju na rezultatima Evropskog programa poređenja o paritetima kupovne moći Statističke kancelarije Evropske unije (Eurostat) i izračunima nemačkog Federalnog zavoda za statistiku. U obzir je uzet nivo cena za 15 kategorija, uključujući hranu i piće, energiju, restorane i hotele.

Pariteti kupovne moći utvrđuju se na osnovu nacionalnih istraživanja cena i predstavljaju kupovnu moć nacionalnih valuta u različitim zemljama. U svom najjednostavnijem obliku pariteti kupovne moći su odnosi cena za isti proizvod u dve zemlje u odgovarajućim nacionalnim valutama. Pariteti kupovne moći pokazuju koliko valutnih jedinica određena količina robe i usluga košta u različitim zemljama.

Cene divljaju: Hrvatska ima najveću inflaciju u poslednjih osam godina

No, da bi podaci o cenama bili stavljeni u pravi kontekst, treba navesti i koja je prosečna plata u Nemačkoj, odnosno u Hrvatskoj. Prosečna mesečna neto plata u Hrvatskoj je nešto veća od 7.000 kuna - dakle, manja od 1.000 evra, dok je u Nemačkoj prosečna mesečna plata oko 2.500 evra.

Dakle, Hrvati zapravo imanju mnogo manju kupovnu moć od Nemaca, jer iako imaju većinom niže cene istih proizvoda u prodaji, imaju i manje novca za kupovinu tih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: