Sve oči uprte u njih: Ono što Kina sprema, svet nije video

Oči svetskih finansijaša i tokom vikenda bile su uprte u Kinu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2019.

09:19

Sve oči uprte u njih: Ono što Kina sprema, svet nije video
Foto: Thinkstock

Vlasti u Pekingu su danas zvanično saopštile da je u 2018. godini njen privredni rast iznosio 6,6 odsto, što je najsporiji tempo od 1990. godine.

Prema prognozama analitičara koje je anketirao Rojters, kineska ekonomija u poslednjem tromesečju prošle godine ostvarila je rast od 6,4 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Te prognoze su se prilično ostvarile i to je sporiji rast na godišnjem nivou nego u drugom kvartalu, kada je rast kineskoga bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio 6,5 odsto, navodi Novac.hr.

Iako je i dalje reč o impresivnim stopama privrednog rasta, ekonomska aktivnost u najmnogoljudnijoj zemlji sveta znatno je slabija nego ranijih godina.

Prognoze analitičara pokazale su se tačnim i rezultat za Kinu u prošloj godini je zabrinjavajuće slab.

Zbog svega toga, deo analitičara očekuje da će vlasti u Pekingu nastaviti s merama podsticanja privrede. Ovih je dana, na primer, Narodna banka Kine u novčani krvotok druge po veličini ekonomije sveta 'upumpala' dosad rekordnih 570 milijardi juana (oko 83 milijarde američkih dolara), pa ekonomisti veruju da će centralna banka nastaviti s takvim mjerama. Pri tom veruju da bi kineska centralna vlast putem smanjenja poreskih i drugih davanja privredi mogla rasteretiti za čak dva biliona juana (više od 295 milijardi USD), te da bi regionalne i lokalne vlasti u Kini mogle, pišu strani mediji, dobiti zeleno svetlo vlasti u Pekingu za emisiju obveznica u istom iznosu, novcem od kojih bi finansirale ključne projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: